Sâmbăta indignaţilor faţă de capitalism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de oameni din 82 de ţări, inclusiv România, sunt aşteptaţi să iasă în stradă pentru a protesta faţă de comportamentul băncilor şi ineficienţa măsurilor anticriză.

La New York, sute de activişti ai Mişcării "Occupy Wall Street" ("Ocupaţi Wall Street!"), care se află de mai multe săptămâni în Parcul Zuccotti, au sărbătorit ieri o decizie de ultim moment de amânare a evacuării lor de către autorităţi. „Aseară târziu, am fost anunţaţi de către proprietarii Parcului Zuccotti - Brookfield Properties - că vor amâna curăţarea parcului şi că îşi retrag, deocamdată, solicitarea privind asistenţa poliţiei în timpul operaţiunii", se arată într-un comunicat dat publicităţii de biroul primarului adjunct al New York-ului, Cas Holloway. Potrivit declaraţiei, Brookfield speră să ajungă la un aranjament cu protestatarii, "care să asigure curăţenia, siguranţa şi accesibilitatea pentru public a parcului".

Corespondenţii spun că poliţiştii au luat decizia de a nu interveni pentru că numărul mare de protestatari făcea imposibilă evacuarea lor într-un mod ordonat şi exista riscul unor ciocniri violente. Activiştii au susţinut că planul de a curăţa astăzi Parcul Zuccotti era un complot pentru a-i avacua. Ei trimiseseră joi un email susţinătorilor, cerându-le să li se alăture pentru a evita evacuarea. Consilierii din New York s-au alăturat protestatarilor la o conferinţă de presă, spunând că încercarea de a-i da afară din parc pe demonstranţi este un "truc" sprijinit de primarul Michael Bloomberg.

Protest curat

Protestatarii au curăţat parcul, preventiv, încă de joi.  „Este cel mai curat protest pe care l-am văzut vreodată. Ne descurcăm singuri, nu e nevoie de altcineva", a declarat Emilio Montilla, unul dintre participanţi, citat de AP. Pe măsură ce numărul protestatarilor a crescut, în parc au apărut tarabe cu alimente, un spital de campanie şi o librărie. Protestele ­s-au extins în multe alte oraşe de pe teritoriul SUA.

Mobilizare pe net

Ziua de astăzi va mobiliza zeci de mii de oameni din 951 de oraşe şi 82 de ţări, potrivit site-ului www.15october.net., locul virtual de întâlnire pentru revoltaţii la adresa capitalismului din întreaga lume. În Europa, protestele sunt inspirate de mişcarea "Indignaţilor" din Spania, ai căror activişti au ocupat timp de mai multe săptămâni Piaţa Porta del Sol, din Madrid, înainte de a fi evacuaţi, în iunie. Circa 200.000 de protestatari sunt aşteptaţi să iasă astăzi în stradă la Roma şi alte sute de mii la Madrid, Londra şi Dublin, potrivit presei internaţionale.

Soros, bănuit ca finanţator

Există multe speculaţii în legătură cu cine finanţează protestele disparate din SUA. Unul dintre cele mai vehiculate nume este al investitorului George Soros, care, în septembrie, a intrat pentru prima dată în topul 10 al celor mai bogaţi americani. Criticii conservatori susţin că această mişcare este un "cal troian" pentru o agendă secretă a lui Soros.

Atât Soros, cât şi protestatarii neagă că ar avea vreo legătură unii cu alţii. Dar Reuters a identificat legături financiare indirecte între Soros şi Adbusters, un grup anti-capitalist din Canada, care a demarat protestele din SUA cu o campanie inventivă de marketing care ţintea să declanşeze un tip de revoltă anti-Wall Street asemănătoare Primăverii Arabe. Speculaţiile au fost alimentate de faptul că Soros şi protestatarii au ideologii asemănătoare. 

„Le înţeleg sentimentele", a declarat Soros reporterilor săptămâna trecută, când a fost întrebat despre demonstraţiile "Occupy Wall Street". Ca şi protestatarii, Soros a criticat ajutoarele financiare acordate băncilor în 2008 şi cumpărarea ulterioară de către guvernul american a activelor toxice care se acumulaseră pe piaţa imobiliară.
 Realizatorul  conservator de programe radio Rush Limbaugh a dat glas speculaţiei atunci când a spus ascultătorilor, săptămâna trecută, că "banii lui George Soros sunt în spatele acestor proteste".

Soros (81 de ani) este al 7-lea pe Lista Forbes 400 a celor mai bogaţi americani, cu o avere de 22 miliarde de dolari, care a crescut în ultimii ani, deoarece magnatul a ştiut să beneficieze de haosul de pe piaţa financiară. Miliardarul este susţinător al preşedintelui american Barack Obama, care va candida din nou pentru această funcţie în noiembrie 2012.

„Ocupaţi Bucureştiul!"

Zeci de bucureşteni şi-au dat strigarea pe Facebook pentru a participa la protestul „Ocupaţi Bucureştiul!", realizat după modelul celui organizat în New York, pe Wall Street. Cu toate că nu au autorizaţie de la Primăria Capitalei, internauţii şi-au dat întâlnire de la ora 10.00, în Piaţa Unirii, unde îşi vor exprima, într-un mod paşnic, nemulţumirea faţă de situaţia economică din ţară.

Aceştia susţin, printre altele, că politicienii lucrează doar pentru binele unora, ignorând majoritatea care trebuie să-şi spună cuvântul. Proteste similare sunt organizate în alte o mie de capitale ale lumii, printre care Londra, Berlin, Paris, Varşovia. „Ţara noastră este deţinută de o elită exclusivistă de 1%. Noi suntem ceilalţi 99%" este sloganul sub care nemulţumiţii protestează mâine.

Donaţii

Potrivit unor documente consultate de Reuters, organizaţia Open Society a lui Soros a făcut donaţii de 3,5 milioane de dolari Centrului Tides, din San Francisco, care a direcţionat banii unor grupuri liberale non profit. Printre acestea se află Adbusters, grupul care organizează actualele proteste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite