Salvaţi micile ţări insulare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţara mea, Insulele Solomon, comunităţile de pe atolii cu mică înălţime sunt dislocate de nivelul în creştere al oceanului.

Am 17 ani. De când m-am născut, liderii mondiali negociază un acord climatic. În ţara mea, Insulele Solomon, comunităţile de pe atolii cu mică înălţime, sunt deja dislocate de nivelul de creştere al oceanului.

Oamenii trăiesc pe aceste insule de nenumărate generaţii. A te muta dintr-o provincie în alta, în Insulele Solomon, nu înseamă numai să-ţi muţi casa. Pământul îţi defineşte identitatea. Este parte a culturii tale. Este fiinţa ta.

Încălzirea globală va avea un impact dezastruos pentru cultura, comunităţile şi identitatea noastră. La negocierile globale, multe ţări, printre care şi Australia, au discutat despre prevenirea creşterii cu două grade a temperaturii. Nu pare mult, dar încălzirea cu două grade ar ameninţa supravieţuirea multor ţări insulare mici.

Creşterea nivelului mării şi furtuni fără precedent afectează deja comunităţi din întregul Pacific şi e de aşteptat ca situaţia să se agraveze.

În timpul vieţii mele, din ce în ce mai multe steaguri au fost ridicate la Naţiunile Unite, pe măsură ce comunitatea globală a recunoscut noi naţiuni. Nu putem permite ca steagurile să fie coborâte atunci când ţările şi culturile vor pieri în ocean.

Am venit la conferinţa despre climă deoarece, ca tânăr, cred că e necesară o acţiune rapidă pentru protejarea viitorului. Reprezint la Copenhaga Proiectul pentru Supravieţuirea Pacificului, o iniţiativă a Coaliţiei Tinerilor Australieni pentru Climă şi, împreună cu o echipă formată din australieni de vârsta mea şi din alţi tineri din diferite ţări insulare din Pacific, încerc să atrag atenţia asupra insulelor vulnerabile.

Insulele Solomon reprezintă una dintre ţările cu cele mai puţine emisii de noxe. Cu toate acestea, suntem loviţi cel mai dur şi mai rapid de încălzirea climei. Cer Australiei, în calitate de cel mai apropiat vecin dezvoltat al nostru, să ne ajute financiar în vederea adaptării la încălzirea globală şi să se angajeze să-şi reducă propriile emisii.

Această conferinţă are puterea de a transforma modul în care lumea răspunde la schimbările climatice, dar numai dacă toate ţările înţeleg cu adevărat pericolul imediat reprezentat de această problemă şi fixează obiective ambiţioase, corecte şi obligatorii.

De când m-am născut, liderii negociază un acord climatic. Nu se poate să spună că mai e nevoie de timp. Sper ca liderii mondiali să fi înţeles că viitorul generaţiei mele se află în mâinile lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite