Salvaţi Victoria Memorial!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din capitala Indiei iau măsuri drastice pentru protejarea clădirii-simbol din Calcutta. Tribunalul suprem din Calucutta a ordonat autorităţilor oraşului să adopte măsuri

Autorităţile din capitala Indiei iau măsuri drastice pentru protejarea clădirii-simbol din Calcutta.

Tribunalul suprem din Calucutta a ordonat autorităţilor oraşului să adopte măsuri urgente pentru a opri deteriorarea unei minunate clădiri: Victoria Memorial. Curtea a interzis târgurile şi reuniunile din apropierea monumentului şi a ordonat înlăturarea semnelor de circulaţie şi a spaţiilor de parcare din zonă.

Construit la începutul secolului XX, monumentul a fost ridicat în memoria reginei Victoria. Este unul dintre cele mai faimoase monumente ale oraşului Calcutta. Scurgerea timpului şi poluarea şi-au pus însă amprenta asupra acestuia. Îngrijorarea ca deteriorarea palatului să nu se agraveze a determinat cel mai înalt for de justiţie al metropolei indiene să ordone autorităţilor locale să ia măsuri urgente pentru a-l salva. Decizia Curţii a fost, de fapt, un răspuns la o petiţie înaintată de către Subhas Dutta, un militant în favoarea mediului, care a avertizat că poluarea este pe cale să distrugă monumentul.

Pentru a se asigura că deteriorarea palatului nu va continua, justiţia a mai hotărât ca niciun restaurant din zonă să nu mai prepare alimentele cu ajutorul unor cuptoare pe bază de cărbune. Staţia de autobuz de pe Esplanadă va trebui de asemenea să fie mutată la cel puţin trei kilometri de monument, au subliniat judecătorii. Guvernul statului Bengal şi autorităţile municipale au fost somate de către Subhas Dutta să adopte cât mai repede aceste măsuri.

"Monumentul va fi istorie, dacă lucrurile vor continua la fel încă 25-30 de ani", a avertizat el. Dutta a mai cerut ca palatul să nu mai fie închiriat în scopuri publice sau private, pentru a nu-i mai aduce prejudicii. O parte din Memorial a fost închiriată pentru nunta fiului magnatului Lakshmi Mittal, în urmă cu câţiva ani, ceea ce adus la proteste.

Al doilea monument indian, ca importanţă istorică

Monumentul a fost construit de Lordul Viceroy (vicerege) Curzon în memoria reginei Victoria a Angliei şi împărăteasă a Indiei. Este al doilea monument al Indiei, ca frumuseţe şi importanţă istorică, după Taj Mahal. Costul întreg al construcţiei a fost suportat din subscripţii voluntare. Arhitectul căruia i s-a încredinţat conceperea sa în stilul Renaşterii italiene s-a numit W. Emerson. Construit din marmură albă, monumentul a fost ridicat între anii 1906 şi 1921. Astăzi, Memorial Victoria este un muzeu de pictură şi documente istorice care trasează istoria oraşului. La intrare se găseşte o impozantă statuie a reginei Victoria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite