Salata de orhidee, delicatesă culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Languste cu carne de viţel şi salată de garoafe, sau salată de margarete… Deşi asociaţiile par o nebunie, totuşi există! Petalele florilor au ajuns în farfurii, odată cu apariţia

Languste cu carne de viţel şi salată de garoafe, sau salată de margarete… Deşi asociaţiile par o nebunie, totuşi există! Petalele florilor au ajuns în farfurii, odată cu apariţia unei bucătării a florilor. "Floarea este folosită de multă vreme în gastronomie, ca garnitură", reaminteşte Patrick Ramburg, istoric francez al artei culinare. Acum este doar o revenire a acestei "mode". În Evul Mediu se foloseau multe flori ca decor în farfurii pentru a înmiresma încăperile. În secolele XVII şi XVIII, tratatele de bucătărie menţionează "salatele de flori" care au fost multă vreme cunoscute drept produse de cofetărie şi pentru sănătate. În urmă cu 15-20 de ani au apărut din nou decoraţiile florale în farfurii, mai spune Patrick Ramburg, care este totodată şi profesor universitar.

În ultima vreme, bucătăria a făcut un progres. De la decor, florile au ajuns în farfurii, ca alimente. Mulţi bucătari, cum ar fi Yannick Alleno, care are trei stele Michelin, din Paris, sau Jean-François Rouquette, de la Park Hyatt Paris, propun flori la meniu.

Revenirea la natural

Bucătarii renumiţi au explicat jurnaliştilor că au analizat fiecare floare şi le-au selecţionat pe cele mai potrivite sub aspect culinar, pentru a se potrivi cu fructele de mare sau cu carnea. Aşa au ajuns să descopere valoarea gustativă a unei supe de begonia sau a unei salate de orhidee. Bucătarii specialişti, care utilizează florile îndeosebi ca aromatizante, spun că florile ar putea fi folosite în bucătărie pe scară mai largă. Potrivit acestora, succesul bucătăriei florilor se înscrie într-o tendinţă de "revenire la natural şi la vegetale". Potrivit expertului Patrick Rambourg, "există un fenomen în lume, de influenţă asiatică, prezentă de mai multe decenii în Franţa".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite