Salariatele unei firme spaniole, obligate să poarte la gât un carton când mergeau la toaletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O întreprindere spaniolă din Murcia le-a obligat, timp de mai multe luni, pe angajate să poarte la gât un carton de culoare roşie pe care scria „toaletă", pentru a putea merge la baie.


Această practică a fost anunţată de Sindicatul UGT care a spus că fapta a condus la o anchetă din partea Inspecţiei Muncii, relatează AFP, citată de Mediafax.

Jose Fuentes, directorul regional al Inspecţiei Muncii din Murcia, în sud-estul Spaniei a declarat că un inspector a început interviurile în iulie şi că nu va prezenta concluziile „cât timp ancheta nu este terminată".

Sindicatul UGT a alertat Inspecţia Muncii după ce a primit mai multe plângeri din partea salariatelor societăţii familiale El Ciruelo, care are ca salariaţi în majoritate femei (400), în atelierul său de ambalare de struguri de masă şi prune. Atunci când vor să meargă la toaletă, femeile, dar nu şi bărbaţii, trebuiau să poarte o pancartă de culoarea roşie pe care scrie „toaletă" la gât.

Această practică, între alte ofense, a durat în perioada mai-august, a declarat Encarna Perez, responsabilă cu acest sector în cadrul UGT. Pentru a evita să fie umilite din cauza acestei „încălcări a intimităţii", femeile au început să bea tot mai puţină apă, în pofida căldurii şi zilelor lungi de muncă, susţine Encarna Perez.

„Bărbaţii nu erau obligaţi să poarte acest carton", a precizat ea, adăugând că practica a fost abandonată „după prima vizită a Inspecţiei Muncii", în luna august. UGT a denunţat, de asemenea, „programul excesiv de muncă" şi turele în lanţ „care puteau dura până la 14-15 ore, cu o pauză de doar o jumătate de oră", a mai spus Perez.

Ea a declarat că patru salariate, plătite cu 5,7 euro, brut, pe oră, au fost concediate, pentru că „întreprinderea le suspecta că au furnizat probe".

Contactată telefonic în mai multe rânduri, întreprinderea a evitat orice comentariu pe această temă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite