Saddam nu a avut legături cu Al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii americani demontează o altă "gogoaşă", după cea a arsenalului de distrugere în masă, care a fundamentat războiul din Irak. Fostul dictator irakian Saddam Hussein nu a avut

Analiştii americani demontează o altă "gogoaşă", după cea a arsenalului de distrugere în masă, care a fundamentat războiul din Irak.

Fostul dictator irakian Saddam Hussein nu a avut legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida, arată un studiu sponsorizat de Pentagon. Concluzia face praf una dintre principalele motivaţii ale invaziei Irakului: colaborarea liderului de la Bagdad cu oamenii lui Osama Bin Laden.

Cercetarea a peste 600.000 de documente irakiene recuperate de trupele americane şi britanice după răsturnarea lui Saddam Hussein în 2003 a demonstrat că între acesta şi Al-Qaida nu au existat legături directe. Raportul realizat de Institutul pentru Analize de Apărare (IDA) nu a fost primit prea bine la Pentagon, luat pe nepregătite de rezultate.

Potrivit postului de televiziune "ABC", Ministerul Apărării a anulat conferinţa de presă destinată prezentării documentului şi a decis să nu mai posteze pe internet concluziile think-thank-ului din Virginia. Oficiali militari citaţi de cotidianul britanic "The Guardian" au precizat că cei care sunt interesaţi de studiu vor primi prin e-mail copii neclasificate.

Autorii raportului au găsit dovezi ale sprijinului de care au beneficiat unele grupări palestiniene din partea lui Saddam. Atenţia dictatorului s-a îndreptat însă asupra cetăţenilor irakieni din ţară sau din străinătate, pe care îi suspecta de terorism şi de complot împotriva regimului său.


Dovezi ignorate


Nu este pentru prima dată când afirmaţiile administraţiei de la Washington cu privire la motivaţiile războiului din Irak au fost demontate. Încă din 2002, cu un an înainte de declanşarea conflictului, analişti militari au contrazis declaraţiile privind legăturile dintre Bagdad şi Al-Qaida. Atunci, ei au precizat că guvernul irakian nu a iniţiat membri ai grupării teroriste în folosirea armelor chimice.

Cu toate acestea, apropiaţii preşedintelui american au continuat să susţină că informaţiile primite de ei demonstrează existenţa unor contacte între dictatorul irakian şi gruparea teroristă condusă de Osama Bin Laden.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite