Sabotajul, ultima ipoteză în cazul epidemiei de febră aftoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport guvernamental nu exclude posibilitatea răspândirii deliberate a virusului în Marea Britanie Oficialii de la Londra nu exclud ipoteza unui sabotaj în cazul celor două focare de

Un raport guvernamental nu exclude posibilitatea răspândirii deliberate a virusului în Marea Britanie

Oficialii de la Londra nu exclud ipoteza unui sabotaj în cazul celor două focare de febră aftoasă descoperite în comitatul Surrey, din sudul Marii Britanii. Un raport guvernamental preliminar arată că tulpina virusului provine de la centrul de cercetare Pirbright, aflat la doar câţiva kilometri de fermele afectate.

Agenţia pentru Sănătate şi Siguranţă susţine că virusul febrei aftoase ar fi putut fi răspândit ca urmare a deplasării persoanelor şi că există "o probabilitate sporită" ca actul să fi fost unul deliberat.

Totodată, inspectorii guvernamentali, care au realizat raportul la solicitarea premierului Gordon Brown, au demontat teoriile privind propagarea virusului prin apă sau aer.

După parcurgerea documentului, ministrul mediului, Hilary Benn, a declarat că ipoteza sabotajului trebuie luată în serios. "Adevărul este că nu ştim nimic sigur. De aceea este necesară o continuare a investigaţiilor", a precizat Hilary Benn. Oficialul a refuzat însă să ofere detalii pe această temă. Pe de altă parte, Agenţia pentru Sănătate şi Siguranţă nu a putut stabili cu certitudine dacă tulpina provine de la Institutul pentru Sănătatea Animalelor sau de la compania producătoare de vaccinuri Merial, ambele deţinând laboratoare la centrul Pirbright. Inspectorii au anunţat că vor face noi analize genetice pentru a determina originea virusului.

Raport întârziat

Documentul solicitat de primul-ministru a fost finalizat marţi seara, la şase ore după expirarea termenului de 48 de ore, stabilit de Gordon Brown. Motivele pentru care raportul nu a fost terminat la timp sunt neclare, în lipsa unor explicaţii în acest sens din partea Agenţiei. Cotidianul "The Times" avansează ideea unor presiuni politice şi economice, ţinând cont de precedentul din 2001 şi de preconizatele pierderi pe care Marea Britanie le va suferi.

Potrivit aceleiaşi surse, dacă inspectorii agenţiei vor stabili că virusul s-a propagat din cauza unor breşe în sistemul de biosecuritate de la Institutul pentru Sănătatea Animalelor, mai multe ministere vor fi acuzate de subfinanţarea din domeniu. În schimb, dacă vinovatul va fi Merial, compania va fi nevoită să facă faţă cererilor de despăgubiri pe care fermierii din zonă intenţionează să le ceară. Ieri, Comisia Europeană, care a interzis importurile de carne şi produse derivate din carne din Marea Britanie, urma să ia noi măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului pe continent.

Brown arată cu degetul spre Merial

Atât premierul Gordon Brown, cât şi ministrul mediului, Hilary Benn, au lansat acuzaţii voalate la adresa companiei Meril. Cei doi oficiali au lăsat să se înţeleagă că investigaţiile viitoare se vor axa pe activitatea firmei.

În raport se menţionează că Merial a produs tulpina virusului "la scară largă", în timp ce la laboratorul Institutului pentru Sănătatea Animalelor, mostrele găsite au fost în cantităţi mult mai mici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite