Saakaşvili tratează opoziţia cu poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia georgiană a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor care cer demisia liderului de la Tbilisi Autorităţile georgiene i-au dispersat ieri pe susţinătorii opoziţiei care, de

Poliţia georgiană a intervenit în forţă împotriva manifestanţilor care cer demisia liderului de la Tbilisi

Autorităţile georgiene i-au dispersat ieri pe susţinătorii opoziţiei care, de o săptămână, protestează neîncetat în faţa sediului parlamentului de la Tbilisi. Manifestanţii au revenit după câteva ore în acelaşi loc şi şi-au reluat scandările vehemente la adresa preşedintelui Mihail Saakaşvili.

Trupele speciale georgiene au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor adunaţi în faţa sediului Parlamentului din Tbilisi.

Reuniţi pentru a şasea zi consecutiv pe bulevardul Rustaveli, în faţa sediului Parlamentului, demonstranţii au fost dispersaţi în cursul dimineţii de forţele de ordine, însă, după numai câteva ore, au revenit "pe baricade" şi au continuat scandările violente la adresa preşedintelui Mihail Saakaşvili, căruia i-au cerut să îşi prezinte demisia.

Ulterior, protestatarii, în marea lor majoritate tineri, au fost din nou atacaţi de forţele de ordine din capitala georgiană, care le-au aplicat manifestanţilor lovituri de baston. În replică, demonstranţii au aruncat cu pietre, sticle şi cu alte obiecte în poliţişti.

Liderii opoziţiei au dat asigurări că manifestaţiile vor continua. "Cerem demisia lui Saakaşvili după folosirea atât de teribilă şi sălbatică a forţei. Un stat nu trebuie să permită metode atât de necivilizate'', a declarat Levan Berdenişvili, unul dintre reprezentanţii opoziţiei de la Tbilisi.

Rusia, arătată cu degetul

După ce preşedintele Mihail Saakaşvili a acuzat "forţele oligarhice ruse" că ar fi implicate în protestele de la Tbilisi, Georgia şi-a rechemat ambasadorul din Rusia. "Ambasadorul Irakli Ciubinişvili a fost rechemat la Tbilisi pentru consultări", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Nino Kajaia.

"Evenimentele care au loc în Georgia par să fie legate, în mod clar, de Rusia", a precizat oficialul georgian, adăugând că ambasadorul Rusiei în Georgia, Viaceslav Kovalenko, a fost convocat de ministerul de externe de la Tbilisi.

Între 7.000 şi 15.000 de oameni au manifestat zilnic în ultima săptămână în capitala Georgiei, dar cea mai mare mobilizare s-a înregistrat vineri, când 100.000 de oameni au participat la protest.

Este cea mai amplă mişcare populară de contestare din ţară de după Revoluţia trandafirilor, din noiembrie 2003, care l-a adus la putere pe Saakaşvili.

Opoziţia georgiană cere demisia preşedintelui Saakaşvili, organizarea de alegeri legislative anticipate şi eliberarea unor "deţinuţi politici'' din închisorile georgiene. Acuzat de corupţie şi autoritarism, liderul georgian a afirmat că Rusia "a orchestrat" şi a avertizat că nu va ceda la "şantajul străzii".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite