SUA a redus ajutorul pentru Pakistan cu 33 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie a Senatului american a adoptat joi măsuri ce vizează reducerea ajutorului Statelor Unite către Pakistan din cauza tensiunilor dintre cele două state şi a condamnării, miercuri, a unui medic care a ajutat CIA să-l descopere pe Osama ben Laden, relatează AFP.

Un amendament propus de senatorul republican Lindsey Graham pentru diminuarea cu 33 de milioane de dolari a ajutorului către Pakistan a fost adoptat cu unanimitate, adică 30 de voturi pentru şi zero împotrivă.

Cifra simbolică a acestei sume a fost aleasă ca referire la numărul de ani de închisoare primiţi de medicul Shakeel Afridi, condamnat miercuri pentru trădare în primă instanţă la 33 de ani de închisoare de un tribunal tribal pentru că a ajutat CIA să îl descopere pe Osama ben Laden, ucis în mai 2011 de un commando american în nordul Pakistanului.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedintă a Comisiei de informaţii, a apreciat că Afridi "nu este un spion". "Eu vă pot spune asta", a insistat ea.

În acelaşi timp, senatorii au aprobat diminuarea cu 58 la sută a ajutorului pentru Pakistan, în raport cu ceea ce a solicitat preşedintele Barack Obama.

Textul reduce de asemenea ajutorul pentru Afganistan cu 28 la sută şi cel pentru Irak cu 77 la sută.

În total, proiectul de lege al finanţărilor prevede 184 milioane de dolari pentru operaţiuni ale Departamentului de Stat în Pakistan şi 800,3 milioane ajutor pentru Islamabad, dintre care 50 de milioane pentru lupta împotriva extremismului violent.

Preşedintele Obama propunea iniţial un ajutor de 2,2 miliarde. Aceste reduceri vizează ajutorul militar şi nu şi pe cel economic care rămâne intact la valoarea de 475 de milioane de dolari.

"Dacă astfel tratează Pakistanul un prieten şi un erou, eu nu sunt sigură de aceste fonduri", a declarat Feinstein cu privire la condamnarea doctorului Afridi.

O sub-comisie a validat deja marţi reducerile drastice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite