SUA târăsc băncile în tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile bancare sunt suspectate de vânzarea intenţionată a unor obligaţiuni ipotecare neperformante înainte de 2008. Washingtonul vrea să recupereze peste 30 de miliarde de dolari, pierderi suportate în special de contribuabilii americani.

Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor (FHFA) va da în judecată, în zilele următoare, peste zece bănci pe care le suspectează că ar fi vândut investitorilor, intenţionat, obligaţiuni ipotecare neperformante în perioada bulei imobiliare. Pe listă s-ar afla nume grele ale sistemului bancar internaţional, printre care Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs şi Deutsche Bank, dezvăluie cotidianul „New Tork Times", citând surse anonime implicate în proces.

Agenţia - creată în 2008 pentru a superviza împrumuturile ipotecare garantate de guvern - consideră că băncile au oferit o imagine falsă asupra obligaţiunilor ipotecare vândute investitorilor în timpul bulei imobiliare şi au provocat astfel criza din 2008. Practic, băncile au vândut obligaţiunile către creditori ipotecari sub forma unor titluri de valoare, dar au falsificat veniturile celor care s-au împrumutat. În momentul în care mulţi clienţi nu au mai reuşit să-şi achite ratele, valoarea titlurilor a scăzut dramatic, creditorii şi-au pierdut banii şi au cerut ajutor financiar statului american. Creditorii imobiliari Fannie Mae şi Freddi Mac au înregistrat astfel pierderi de peste 30 de miliarde de dolari, pierderi care au fost suportate de contribuabilii americani. Bank of America, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase nu au dorit să comenteze informaţiile publicate de „New York Times".

Procese peste procese

Mai mulţi asigurători care au achiziţionat aceste obligaţiuni fac presiune asupra marilor bănci pentru ca acestea să cumpere înapoi titluri în valoare de zeci de miliarde de dolari. În schimb, FHFA cere despăgubiri pentru pierderile suferite de Fannie Mae şi Freddi Mac în urma achiziţionării obligaţiunilor ipotecare. Luna trecută, compania de asigurări AIG a dat în judecată Bank of America. AIG solicită despăgubiri în valoare de 10 miliarde de dolari pentru falsificarea calităţii obligaţiunilor pe care le-a achiziţionat. Bank of America a acceptat deja să plătească 8,5 miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe investitorii care au suferit pierderi enorme în urma acestor operaţiuni. 

Pe de altă parte, procurorul general şi oficiali federali încearcă să obţină 20 de miliarde de dolari de la mai multe bănci, printre care Bank of America, JP Morgan şi Citigroup, pentru a reduce valoarea ipotecilor debitorilor care riscă să rămână fără case. În iulie, Agenţia Federală pentru Finanţarea Locuinţelor i-a dat în judecată pe elveţienii de la UBS, cărora le cer 900 de milioane de dolari pentru că nu au estimat corect capacitatea debitorilor de a-şi achita ratele.

Noi pierderi

„Cred că FHFA acţionează în mod responsabil. Dar mi-e teamă că s-ar putea să-i împingem pe aceşti băieţi peste stâncă şi apoi vom fi nevoiţi să salvăm din nou băncile", declară Tim Rood, care a lucrat pentru Fannie Mae până în 2006. Investitorii se tem că sectorul financiar va înregistra noi pierderi, dacă băncile vor fi obligate să ofere despăgubiri de miliarde de dolari. Totodată, ei susţin că asigurători experimentaţi, precum AIG, Fannie Mae şi Freddi Mac, ştiau foarte bine că achiziţionarea acelor obligaţiuni ipotecare implică un mare risc.

Cifre îngrijorătoare

Crearea de noi locuri de muncă a stagnat în luna august, astfel că rata şomajului se menţine la 9,1%, a anunţat ieri Departamentul american al Muncii. Rezultatele sub aşteptări au fost provocate de scăderea încrederii angajatorilor în procesul de redresare economică.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite