SUA promit eliminarea vizelor pentru polonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Barack Obama s-a angajat că va găsi o soluţie pentru ca polonezii să poată călători mai uşor în America. Preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, a profitat şi el de întâlnirea cu liderul american, în timpul summitului de la Varşovia, şi a insistat pentru ridicarea vizelor şi pentru ţara sa.

Preşedintele american Barack Obama a declarat, ieri, după discuţiile de la Varşovia cu omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, că Washingtonul depune eforturi pentru a anula obligativitatea vizelor pentru polonezii care vor să călătorească în Statele Unite, potrivit Radio Polonia. „Am discutat despre cum putem reglementa procesul de vize între ţările noastre. Voiam să spun că SUA depun eforturi în această privinţă", a afirmat Obama.

Un diplomat polonez a declarat agenţiei Reuters, sub protecţia anonimatului, că preşedintele american va face un gest de solidaritate faţă de Polonia propunând o relaxare a regimului de vize pentru polonezii care călătoresc în Statele Unite. „Preşedintele Obama va propune o schimbare în regulamente, ceea ce va permite unei ţări să intre în Programul Visa Waiver ţinând cont de numărul celor care stau peste durata vizei, şi nu pe baza numărului de refuzuri de vize, cum era până acum. Acest lucru ar fi benefic pentru noi", a specificat diplomatul polonez.

Bulgaria şi-a făcut şi ea lobby

România, alături de Bulgaria, Polonia şi Cipru sunt singurele ţări membre UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. Programul Visa Waiver (VWP) facilitează cetăţenilor statelor membre călatoria în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără a fi nevoie să obţină o viză.

Prezent la summitul Europei Centrale şi de Est, desfăşurat, vineri şi sâmbătă, la Varşovia, preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, a declarat că a discutat cu Barack Obama despre anularea obligativităţii vizelor pentru bulgari şi despre diversificarea surselor energetice.

„Din moment ce Bulgaria este un aliat şi un partener al SUA, această chestiune trebuie rezolvată rapid", a spus liderul de la Sofia, citat de Novinite.com. În ceea ce priveşte problema energetică, Părvanov a subliniat că, „având în vedere dificultăţile legate de proiectul Nabucco mai ales din cauza ezitărilor unora dintre statele furnizoare de gaz, opinia americană este obligatorie". După părerea sa, prezenţa lui Obama la forumul liderilor regionali a demonstrat angajamentul Americii faţă de ţările din zonă.

Şeful Casei Albe a ţinut să precizeze că a inclus Polonia printre cele patru ţări vizitate în timpul turneului său european pentru a putea „mulţumi poporului polonez pentru prietenia sa şi pentru a-i asigura că sunt milioane de americani care înţeleg că Polonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi mai puternici aliaţi" ai SUA. „Polonia este un lider şi un exemplu pentru estul Europei, datorită succesului său economic şi în domeniul democraţiei. Aştept cu nerăbdare preşedinţia poloneză a UE", a spus Obama, după discuţiile cu omologul său polonez, Bronislaw Komorowski.

Varşovia va prelua Preşedinţia UE la 1 iulie. Liderul american a mai spus că rolul Poloniei este să arate naţiunilor drumul către democraţie şi reforme. El a criticat Belarusul, unde opozanţii au fost bătuţi şi arestaţi, subliniind că este important ca şi Minskul să fie ajutat să construiască o societate democratică. În ceea ce priveşte scutul antirachetă, Obama a declarat că „apărarea antirachetă este un domeniu în care ar trebui să cooperăm cu ruşii, pentru a face faţă unor ameninţări comune", dar, în acelaşi timp, „este foarte important ca NATO să rămână singura responsabilă de propriile sale mijloace de apărare", a ţinut să precizeze liderul american.

"Am discutat despre cum putem reglementa procesul de vize între ţările noastre. SUA depun eforturi în această privinţă."
Barack Obama
preşedintele SUA

Bătaie pe Ucraina

Liderii Statelor Unite, Poloniei şi Ucrainei au avut o întâlnire neprogramată, vineri, la Varşovia, scrie agenţia poloneză PAP. Polonia şi SUA, care sunt interesate să smulgă Ucraina din sfera de influenţă rusă, l-au invitat pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, considerat prorus, la summitul Europei Centrale şi de Est şi i-au organizat o cină împreună cu preşedintele american, Barack Obama şi cu cel polonez, Bronislaw Komorowski.

Nu au fost dezvăluite detalii despre ceea ce s-a discutat în timpul întrevederii. Această mişcare nu va fi văzută cu ochi buni la Moscova. Recent, peşedintele rus, Dmitri Medvedev, a invitat Ucraina să aleagă între aderarea la Uniunea Europeana şi structurile economice legate de Rusia, apreciind că fosta republică sovietică nu poate fi „aşezată între două scaune".

Comentarii: Alina Inayeh, German Marshall Fund

Trebuie spus din capul locului că partenerii polonezi nu au acţionat foarte diplomatic şi corect faţă de partenerii lor români. Problema nu se pune ce am putea câştiga dacă am fi acolo, ci ce am putea pierde prin neprezentare. În primul rând, în planul imaginii, România a ratat o ocazie de a-şi promova importanţa şi iniţiativele. Ne trebuie mai multă perseverenţă şi bărbăţie în a ne promova poziţia geostrategică, punctele de vedere şi iniţiativele şi trebuie să fim prezenţi, chiar şi pentru a ne exprima un punct de vedere contrar, în toate forurile şi cu toate ocaziile importante. Chiar dacă decizia de a nu participa are motive obiective, cred că am fi marcat mai mult prin prezenţă decât prin absenţă.

România are toate motivele geostrategice să nu recunoască Kosovo şi până acum acest lucru nu ne-a depărtat de celelalte ţări care care recunosc independenţa provinciei. Sunt alte conflicte în regiunea de la estul României şi alte potenţiale conflicte chiar mai aproape de noi care justifică poziţia noastră faţă de Kosovo. Dar, în această situaţie, problema nu este dacă poziţia noastră este justificată sau nu, ci dacă modul ales de a o apăra, în acest caz, este potrivit şi ne aduce avantaje. Preşedintele Slovaciei şi-a reconsiderat refuzul de a participa, după ce s-au schimbat unele aspecte de protocol. Cred că puteam face acelaşi lucru fără a ne compromite în niciun fel poziţia şi vehemenţa cu care o apărăm.

*Alina Inayeh conduce biroul din Bucureşti al German Marshall Fund şi Black Sea Trust for Regional Cooperation.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite