SUA îşi sfidează propriile sancţiuni faţă de Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul încearcă din răsputeri să descurajeze investiţiile în Iran. Cu toate acestea, în ultimii 10 ani, guvernul federal a acordat peste 107 miliarde de dolari, pentru contracte, granturi şi alte beneficii, unor companii cu activitate în această ţară.

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliştii de la „The New York Times", după consultarea registrelor federale şi a rapoartelor companiilor. Aproape 15 miliarde de dolari au fost plătite unor companii care au făcut investiţii ce au ajutat Iranul să-şi dezvolte vastele resurse de petrol şi gaze.

Cu stângul în dreptul

De mai mulţi ani, SUA fac presiuni asupra altor ţări, cerându-le să se alăture efortului american de a „sabota" economia iraniană, în speranţa că vor putea controla ambiţiile nucleare ale Teheranului. Washingtonul interzice companiilor americane o gamă largă de afaceri cu Iranul, pe baza unui embargo care există de peste 10 ani. Dar analiştii de la „New York Times" au arătat că administraţii succesive de la Casa Albă „au făcut eforturi diplomatice, politice şi practice să exercite autoritate americană asupra unor companii care nu se află sub influenţa embargoului: companii străine şi filiale străine ale unor companii americane".

Din totalul celor 74 de firme care au făcut afaceri atât cu guvernul american cât şi cu cel iranian, 49 continuă încă acest fel de afaceri, fără a avea vreun plan de a le încheia. O mare parte din banii guvernamentali au mers către firme cu activitate în industria energetică. Acest sector reprezintă o uriaşă sursă de venit pentru guvernul iranian şi un bastion al Gărzii Revoluţionare Islamice, formaţiunea paramilitară care supraveghează programul nuclear şi de rachete al Iranului. Alte companii au fost implicate în sectorul auto, un alt domeniu al economiei iraniene care are legături cu Garda Revoluţionară.

Pe lângă miliardele de dolari plătiţi de guvern pentru aceste contracte, începând din 2000, companiile au avut o mulţime de beneficii. Între acestea, împrumuturi şi garanţii de aproape 4,5 miliarde de la Banca de Import-Export, agenţia federală care aprobă exportul de mărfuri americane, şi peste 500 de milioane de dolari în granturi pentru activităţi de cercetare. Mai mult, companiile petroliere care au derulat afaceri în Iran au câştigat, de-a lungul timpului, afaceri lucrative şi pe teritoriul american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite