SUA îşi reduc numărul soldaţilor din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA urmăresc reducerea numărului de militari staţionaţi în bazele din Europa, potrivit strategiei de apărare anunţată de preşedintele Barack Obama, a confirmat Pentagonul.

Numărul exact al soldaţilor retraşi sau relocaţi din Europa va fi cunoscut în februarie, când preşedintele va prezenta Congresului bugetul armatei, a declarat Julianne Smith, director pentru Europa şi politici NATO în cadrul Departamentului Apărării.

În prezent, în aceste baze permanente sunt staţionate patru brigăzi de luptă ale Forţelor Terestre. Efectivul combatant al unei brigăzi variază între 3.500 şi 5.000 de militari. Potrivit oficialului de la Pentagon, două brigăzi  s-au aflat oricum în ultimul deceniu în Afganistan, de unde SUA plănuiesc să se retragă complet în 2014. "Problema este de a identifica unde exact vor fi retrase", a spus Smith.

Un raport recent al Congresului evidenţia că unele dintre bazele europene, îndeosebi cele din Germania, nu mai corespund necesităţilor strategice actuale. În strategia prezentată săptămâna trecută, preşedintele Obama a arătat că interesul de securitate al SUA se mută pentru următoarul deceniu în zona Asia-Pacific.

80.000 de militari americani în Europa

Potrivit datelor oficiale din octombrie 2011, în bazele americane din Europa se aflau detaşaţi circa 81.000 de militari, dintre care 43.000 aparţinând Forţelor Terestre, iar 31.000 Forţelor Aeriene, iar restul celorlalte corpuri ale armatei SUA. În bazele din Germania era alocat un efectiv de 54.000 de militari, urmată de Italia (11.000) şi Marea Britanie (9.000).

În România, armata SUA dispune pe durată nedeterminată de patru baze - cea aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cea de la Babadag, precum şi poligoanele de antrenament de la Smârdan şi Cincu. Un minim al personalului staţionat aici ar fi de cel puţin 1.300 de soldaţi, dar poate depăşi şi 2.000 de militari, în funcţie de necesitatea de tranzit pentru Afganistan şi derularea de exerciţii comune cu armata română. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite