SUA îi recunosc şi pe bărbaţi ca victime ale violurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama a decis ca definiţia FBI a violului, care datează de mai bine de 80 de ani, să fie extinsă pentru a recunoaşte şi agresiunile sexuale cărora le cad victime bărbaţii.

Modificarea a fost operaţionalizată vineri de procurorul general Eric Holder. De asemenea, s-a renunţat la prevederea referitoare la opunerea de rezistenţă fizică pentru a fi recunoscută agresiunea sexuală, fiind inclusă şi posibilitatea unui viol, chiar dacă nu există urme fizice vizibile.

Vechea definiţie juridică a violului din legislaţia americană data din 1929, făcând referire la forţarea unei femei de a întreţine relaţii sexuale împotriva voinţei sale. Definiţia revizuită acoperă cazurile în care victima poate fi de orice gen sau orientare sexuală şi include şi situaţiile în care aceasta nu poate consimţi actul sexual, fiind sub influenţa drogurilor sau alcoolului, ori din cauza vârstei.

Problemă neglijată

Iniţiativa schimbării legislaţiei federale aparţine vicepreşedintelui Joe Biden, care a subliniat că în ultimii 80 de ani au fost foarte multe cazuri de victime nerecunoscute în justiţie. Acestea nu au putut beneficia nici măcar de asistenţa psihologică pentru a trece peste trauma suferită. „Violul este un fenomen infracţional devastator şi nu îl putem combate dacă nu cunoaştem exact dimensiunea lui", a spus Biden.

„Este vorba de mai mult decât o simplă definiţie. Este o schimbare în percepţia asupra violului şi a seriozităţii cu care noi, ca ţară, tratăm acest subiect", se arată într-o poziţie a Casei Albe.

Modificarea legislativă va spori numărul victimelor înregistrate de statisticile oficiale, însă nu vizează şi o înăsprire a pedepselor. În conformitate cu vechea definiţie din legislaţie, în SUA, o ţară cu 310 milioane de locuitori, au fost raportate de FBI un număr total de numai 84.767 de violuri pe parcursul anului 2010. Statistica este însă foarte controversată, în condiţiile în care un oraş cum este Chicago nu a raportat FBI niciun viol, din cauza diferenţelor între definiţiile juridice ale termenului. Între legislaţia penală federală şi cea din fiecare stat american există incongruenţe semnificative, capitolul agresiunii sexuale fiind unul important în acest sens.

Potrivit unei sondaj naţional efectuat de un ONG în baza unei definiţii largi, nu neapărat juridice a termenului, nu mai puţin de una din cinci femei şi unul din 71 de bărbaţi din SUA au declarat că au fost violaţi măcar o dată. Congresul american a alocat în 2011 o sumă de 592 milioane de dolari pentru programele de combatere a violenţei împotriva femeilor, hărţuirii sexuale şi violenţei domestice. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite