SUA declară război Standard & Poor’s

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul Justiţiei investighează modul în care agenţia de evaluare a stabilit ratingurile unor obligaţiuni înainte de criza din 2008. Mai multe autorităţi locale din Statele Unite, printre care şi oraşul Los Angeles, au renunţat la serviciile plătite ale Standard & Poor’s, punând la îndoială credibilitatea agenţiei. 

Ancheta vizează modul în care agenţia a acordat ratingurile unor titluri de valoare garantate ipotecar înainte de izbucnirea crizei financiare în 2008, scrie „New York Times". Potrivit unor surse, au existat mai multe cazuri în care analiştii Standard & Poor's au intenţionat să retrogradeze ratingul unor obligaţiuni, dar decizia lor a fost schimbată de persoane din conducerea agenţiei. Dacă acuzaţiile se adeveresc, agenţia de evaluare riscă să-şi piardă credibilitatea, construită pe ideea de independenţă faţă de mediul de afaceri. Publicaţia citată notează că momentan nu este clar dacă Departamentul Justiţiei investighează şi celelalte două agenţii de rating, Fitch şi Moody's.

Investigaţia a fost lansată înainte ca Standard & Poor's să retrogradeze ratingul maxim de ţară al SUA. Congresmenii americani şi unii membri ai Administraţiei au început de ceva vreme să-şi pună întrebări în legătură cu metodele secrete de evaluare ale agenţiilor de rating şi competenţa unora dintre analişti, după o serie de erori grave. Ultima aparţine chiar Standard & Poor's, care a făcut o eroare de calcul de două trilioane de dolari în momentul retrogradării calificativului SUA. De altfel, în urma acestei greşeli, SEC - agenţia care reglementează activitatea sectorului financiar din SUA - a lansat o anchetă privind corectitudinea metodologiei folosite pentru retrogradarea ratingului Statelor Unite.

Găina cu ouă de aur

Totodată, SEC verifică informaţiile, potrivit cărora mai mulţi investitori au fost informaţi de decizie înainte de anunţul oficial. Credibilitatea agenţiilor a început să pălească după declanşarea crizei, moment pe care „cei trei titani" nu l-au anticipat. În anii de boom dinaintea crizei, agenţiile au înregistrat profituri-record păstrând ratinguri ridicate pentru diverse companii şi obligaţiuni care s-au dovedit în realitate falimentare. E celebru cazul Lehman Brothers. Astfel, banca a primit calificativ maxim de la cele trei agenţii cu doar câteva zile înainte de prăbuşire. „Să nu ucidem găina cu ouă de aur", ar fi spus analistul Standard&Poor's David Tesher, referindu-se la obligaţiunile garantate ipotecar.

Atac la bani

Pe lângă anchetele lansate de Departamentul de Justiţie şi SEC, Standard & Poor's începe să piardă şi contracte plătite. În ultimul timp, mai multe autorităţi locale din SUA, printre care şi oraşul Los Angeles, au renunţat la serviciile agenţiei de rating, punându-i la îndoială credibilitatea. Renunţarea la servicii s-a făcut după ce S&P a retrogradat ratingurile acestor entităţi, notează „Wall Street Journal". Şi europenii au lansat critici dure la adresa agenţiilor. La începutul lunii, birourile din Milano ale S & P şi Moody's au fost percheziţionate în cadrul unei anchete privind fluctuaţiile anormale ale acţiunilor de pe bursa italiană. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, au sugerat că monopolul celor trei agenţii trebuie spart. 

"Agenţiile de evaluare dădeau calificativul AAA la toată lumea. Era un conflict clar de interese, iar agenţiile nu au mirosit criza.''
Sam Geduldig Lobbyist american

2 trilioane de dolari a fost eroarea de calcul a S&P în analiza privind retrogradarea ratingului SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite