„SUA cred în succesul Moldovei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Moldovei a fost, ieri, „sub asediu“ în timpul vizitei reprezentantului Casei Albe peste Prut.

Cel puţin trei mii de poliţişti şi sute de agenţi de securitate americani au asigurat paza vicepreşedintelui american Joseph Biden, iar circulaţia din Chişinău a fost paralizată pe durata întregii zile.

„Eu şi preşedintele Obama

credem în succesul Republicii Moldova. Statele Unite ale Americii salută progresul pe care l-aţi făcut şi vă asigură de sprijinul nostru", a declarat înaltul demnitar de la Washington. „Trebuie să vâ mândriţi de ceea ce aţi realizat până acum", le-a spus vicepreşedintele american câtorva mii de moldoveni veniţi special în centrul Chişinăului pentru a-l vedea.

Viitorul Transnistriei este în cadrul Moldovei

Oficialul american a avut întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Marian Lupu, cu care a discutat despre relaţiile economice şi politice, traficul de persoane şi reformarea instituţiilor de drept.

Unul din subiectele principale de pe agendă a fost reglementarea conflictului transnistrean. „America a susţinut această soluţionare, dar nu una oricare, ci una care să respecte suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova. Viitorul Transnistriei este în cadrul Republicii Moldova, în limitele comunităţii europene", a declarat Joe Biden.

Oficialul american le-a spus moldovenilor că reformele sunt dificile, dar necesare, fără de care ţara nu va putea avansa pe cale integrării europene.

„Viitorul vostru este în Uniunea Europeană. Trebuie să implimentaţi reformele necesare şi veţi fi integraţi. Vă promit că dacă veţi continua să mergeţi pe această cale, America va fi partenerul dumneavoastră", a adăugat vicepreşedintele SUA.

Reprezentantul Casei Albe i-a felicitat pe moldoveni pentru cei 20 de ani de independenţă pe care ţara lor o va marca la 27 august. „Mă voi întoarce", le-a promis Joe Biden oamenilor veniţi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet să-l asculte.

"Viitorul vostru este în Uniunea Europeană."
Joseph Biden
vicepreşedintele SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite