SUA caută colete Al-Qaida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii au pornit o adevărată vânătoare de colete suspecte, după descoperirea a două pachete ce păreau a conţine explozibili, pe baza unui pont vândut de serviciile de securitate din Arabia Saudită, scrie „The New York Times“.

Cele două colete trimise din Yemen şi având ca destinaţie sinagogi din Chicago au fost descoperite pe aeroportul din Dubai, respectiv East Midlands, din Marea Britanie.

Citiţi şi:

Oficial NATO: Osama bin Laden şi Zawahiri se ascund în Pakistan

Poliţia din Dubai a confirmat că pachetul interceptat conţinea PETN (pentaeritril tetranitrat), o substanţă explozibilă folosită şi în ziua de Crăciun din 2009, când un nigerian a încercat să arunce în aer un avion pe ruta Amsterdam-Detroit. Poliţiştii au descoperit în tuşul unei imprimante PETN şi azide, compuşi ionici folosiţi pentru detonatoare de bombe. Dispozitivul era conectat la o cartelă de telefon mobilă, ascunsă tot în imprimantă. Atât poliţia din Dubai, cât şi Janet Napolitano, şefa Departamentului american pentru Securitate Internă, au declarat că modul de operare poartă amprenta Al-Qaida. Primele cercetări au arătat că şi în coletul interceptat în Marea Britanie ar putea fi PETN.

„Ameninţare credibilă"

Forţele de poliţie şi serviciile de informaţii sunt în căutarea altor colete suspecte care ar putea fi introduse în SUA pe cale aeriană. Preşedintele Barack Obama a declarat că este vorba de „o ameninţare teroristă credibilă" asupra SUA şi i-a asigurat pe americani că au fost întărite măsurile de securitate pentru a fi protejaţi de un atentat. Consilierul pentru Securitate Internă, John Brennan, nu a exclus varianta unei tentative de atentat, dar a avansat şi ideea unui exerciţiu de testare a vigilenţei americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite