SUA au eliberat zeci de deţinuţi periculoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au eliberat zeci de deţinuţi consideraţi „de mare risc” şi au reţinut în schimb 150 de persoane nevinovate la centrul de detenţie de la Guantanamo.

Cel puţin aşa arată anumite documente militare clasificate ce conţin evaluări ale deţinuţilor, obţinute de WikiLeaks şi publicate ieri de presa occidentală. Documentele secrete, consultate de „The New York Times" şi de câteva alte publicaţii, dezvăluie că cei mai mulţi dintre cei 172 de deţinuţi rămaşi în prezent  în centrul de detenţie sunt consideraţi ca prezentând un risc pentru SUA şi pentru aliaţii săi, în cazul în care ar fi eliberaţi fără o reabilitare şi o supraveghere adecvate. Dar aceleaşi documente mai arată că un număr şi mai mare de prizonieri care au părăsit deja Cuba - circa o treime din cei 600 care au fost transferaţi către alte ţări - erau şi ei desemnaţi ca având „un risc ridicat". 

Documentele nu vorbesc prea mult despre utilizarea mijloacelor dure de interogare de la Guantánamo - printre care deprivarea de somn, încătuşarea în poziţii stresante şi expunerea prelungită la temperaturi scăzute - care au atras condamnare pe plan global. Totuşi, mai mulţi deţinuţi sunt descrişi ca făcând afirmaţii false despre faptul că ar fi fost supuşi unor abuzuri.

Oficialii administraţiei Obama au condamnat publicarea documentelor clasificate, obţinute anul trecut de WikiLeaks, dar furnizate presei de alte surse. Oficialii au susţinut că o echipă de lucru a administraţiei, înfiinţată în ianuarie 2009, a revizuit evaluările deţinuţilor şi, în unele cazuri, au ajuns la concluzii diferite. De aceea, spun ei, documentele publicate acum, s-ar putea să nu reflecte adevărata viziune a autorităţilor americane. Casa Albă şi-a reiterat, la începutul lunii aprilie, angajamentul privind închiderea centrului de detenţie.

Ce a făcut Bin Laden după 11 septembrie?

Documentele mai arată că, la numai patru zile după 11 septembrie 2011, liderul Al Qaida, Osama bin Laden, a mers la o casă de întâlnire din provincia afgană Kandahar. El le-a spus luptătorilor săi „să apere Afganistanul de invadatorii infideli" şi „să lupte în numele lui Allah".

„În următoarele trei luni, bin Laden şi omul său de încredere, Ayman al Zawahiri, au călătorit cu maşina în mai multe zone din Afganistan", arată documentele. Ei ar fi folosit şi o casă secretă din capitala afgană, Kabul, unde au întâlnit câţiva oameni şi au dat ordine, înainte de a se retarge, împreună cu câţiva asociaţi, în Munţii Tora Bora, din estul Afganistanului. Bin Laden şi adjunctul său ar fi părăsit această zonă în decembrie 2011. După acest moment, documentele conţin puţine referiri la bin Laden.

Bilanţ

Autorităţile americane speră să poată repatria sau trimite în ţări terţe 91 dintre cei 172 de deţinuţi rămaşi la Guantanamo. Alţi 33 ar urma să fie judecaţi pentru crime de război, iar 48 vor fi reţinuţi pe termen nedefinit, fără a fi judecaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite