SUA au în vizor un milion de terorişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, sute de persoane primesc de la oficialii americani eticheta de "potenţiale pericole" Lista suspecţilor de terorism, întocmită de autorităţile de peste Ocean, a ajuns la un

Zilnic, sute de persoane primesc de la oficialii americani eticheta de "potenţiale pericole"

Lista suspecţilor de terorism, întocmită de autorităţile de peste Ocean, a ajuns la un milion de nume, potrivit Asociaţiei pentru libertăţi civile (ACLU) din SUA.

Raportul organizaţiei se bazează pe documente ale Departamentului american de Justiţie, care detaliază activitatea Centrului de supraveghere a terorismului (Terrorist Screening Centre), organism afiliat FBI.

Luând în considerare faptul că în aprilie 2007 lista conţinea peste 700 de mii de nume, alte 20 de mii fiind adăugate lunar, ACLU a ajuns la concluzia că în prezent numele a un milion de persoane figurează în acest document.

"Lista dezvăluie perfect problema generată de abordarea administraţiei faţă de terorism: este nedreaptă, imposibil de controlat, gestionată incompetent, o pierdere de energie şi un obstacol în viaţa multor persoane", a spus Barry Steinhardt de la ACLU.

Ted Kennedy, laolaltă cu teroriştii

Potrivit aceleiaşi organizaţii, pe listă sunt trecute şi numele unor persoane decedate, precum dictatorul irakian Saddam Hussein, al unor veterani de război care au fost decoraţi, sau al unor persoane de notorietate .

Printre acestea se numără senatorul Ted Kennedy care a ajuns pe listă din cauză că un terorist al IRA poartă acelaşi nume, sau Jim Robinson, fost şef al diviziei de criminalistică din cadrul Departamentului de Justiţie.

Numele lui Nelson Mandela, laureat al premiului Nobel pentru Pace şi fost perşedinte sud-african a fost recent îndepărtat de pe această listă, în urma unei decizii a Congresului.

Lista de supraveghere, secretă

Guvernul american consideră această listă, creată după atentatele de la 11 septembrie, unul dintre "cele mai eficiente instrumente în lupta împotriva terorismului". La ea nu are acces publicul, ci doar autorităţile americane.

De exemplu, atunci când o persoană solicită viză pentru SUA, personalul Departamentului de Stat verifică lista şi respinge cererile celor suspectaţi că au legătură cu terorismul. Lista poate fi consultată şi de vameşi, şi parţial de unii angajaţi ai liniilor aeriene. Aceştia pot interzice accesul unor persoane la bordul avionului.

În anumite state americane poliţia poate verifica lista atunci când trage pe drepta un şofer care conduce cu prea mare viteză.

Erori celebre

Nu o dată autorităţile americane au dat dovadă de exces de zel, hărţiund de-a dreptul oameni nevinovaţi. Este binecunoscut cazul lui Akif Rahman, cetăţean american, care a fost reţinut la graniţa dintre Canada şi SUA de cel puţin şapte ori.

El a povestit că a fost legat cu cătuşe de un scaun şi lovit de unul dintre agenţii de la graniţă. Multe persoane de origine arabă, dar nu numai, s-au plâns de tratament discriminatoriu, uneori umilitor, (percheziţii corporale, confiscarea bunurilor personale) la punctele de intrare în SUA.

De altfel, atât Human Rights Watch, ACLU, dar şi alte organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, pun la dispoziţie "plângeri" online pe care "victimele" sistemului american le pot completa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite