SUA vor să trimită un avion fără pilot care să spioneze Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite sunt pe punctul de a trimite un avion de spionaj în Coreea de Sud pentru a obţine imagini mai detaliate ale activităţilor militare ale Coreei de Nord, susţine un cotidian american specializat în informaţii despre armată, relatează AFP.

Washingtonul negociază în prezent cu Seulul pentru a trimite în spaţiul aerian sud-coreean un avion fără pilot Global Hawk, în apropiere de zona demilitarizată, care separă cele două Corei, afirmă cotidianul Stars and Stripes, în ediţia sa de la începutul săptămânii.
"Cred că suntem foarte aproape", a declarat locotenent-colonelul Terran Reneau, şeful serviciilor de supraveghere şi recunoaştere ale 13th Air Force din Hawaii, citat de cotidian.

Ministerul Apărării sud-coreean nu a putut fi contactat pentru moment.
Statele Unite, care au 28.500 de militari staţionaţi în sudul peninsulei, supraveghează deja activităţile Coreei de Nord cu sateliţi şi avioane de spionaj U-2, cu pilot.

Global Hawk are o durată de zbor mai lungă, de până la 40 de ore, la o altitudine de aproximativ 20 de kilometri şi poate "vedea" ţinte la o distanţă de până la 550 de kilometri.Un avion fără pilot care ar survola zona demilitarizată - şi care în pofida numelui său este una dintre zonele cele mai înarmate din lume - ar putea să "vadă" toată Coreea de Nord, până în China, la nord de râul Yalu.

Acest avion ar putea să furnizeze "o perspectivă fără comparaţie a activităţilor din această ţară izolată care este Coreea de Nord şi să genereze nemulţumirea Chinei", subliniază Stars and Stripes, care aparţine Departamentului american al Apărării, dar a cărui libertate editorială este garantată de Constituţie.

Avionul fără pilot Global Hawk este echipat cu camere cu infraroşu şi cu rază lungă de acţiune, cu radare şi microfoane detectoare care pot intercepta semnale militare străine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite