SUA trimit şi antropologi în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După exact şase ani de începutul campaniei pentru anihilarea talibanilor, Pentagonul trimite pe teren antropologi care să le explice soldaţilor raţiunea actelor localnicilor. Între timp,

După exact şase ani de începutul campaniei pentru anihilarea talibanilor, Pentagonul trimite pe teren antropologi care să le explice soldaţilor raţiunea actelor localnicilor. Între timp, talibanii şi-au reconsolidat poziţiile din Afganistan şi Pakistan, unde recrutează tot mai mulţi terorişti sinucigaşi.

S-au împlinit şase ani din toamna în care SUA au lansat campania de distrugere a regimului taliban, care oferea găzduire liderilor Al-Qaida responsabili pentru atrocităţile din 11 septembrie 2001.

Deşi preşedintele Bush a proclamat victoria cu mult timp în urmă, SUA au anunţat acum că vor mai staţiona mult timp în Afganistan - costisitor motiv de prezenţă în Asia Centrală.

SUA au acum 25.000 de militari în Afganistan, iar NATO un număr egal. Cu toate că efectivele aliate sunt de trei ori mai mari decât în 2003, miliţiile islamiste se revigorează, iar 2007 a fost cel mai sângeros an pentru toată lumea. Pentagonul a aprobat luna trecută extinderea unui program experimental împotriva insurgenţilor.

În timp ce comunitatea academică din SUA acuză "antropologia mercenară", comandanţii americani din Afganistan pentru care antropologii au demontat conflicte tribale raportează o reducere a operaţiunilor combative, ceea ce le permite concentrarea pe misiuni de asigurare a securităţii, sănătăţii şi educaţiei localnicilor.

Pe de altă parte, talibanii afgani primesc tot mai mult sprijin de la confraţii pakistanezi, care nu mai pot urmări aplicarea legii islamice acasă, din cauza unor acorduri între militarii şi triburile locale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite