SUA a simulat în secret un război cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O simulare clasificată organizată în martie pentru a evalua urmările unui atac israelian asupra Iranului prognozează că atacul ar duce la un război regional de proporţii mai mari care ar atrage SUA şi ar duce la moartea a sute de americani.

„Jocul de război" a creat temeri strategilor americani, care cred că este imposibil de prevenit implicarea americanilor într-o confruntare cu Iranul, au declarat oficiali citaţia de „New York Times".

Jocul de război", care a durat două săptămâni, numit „Internal Look", a pornit de la scenariul că SUA se va vedea atrasă într-un conflict după ce rachetele iraniene au lovit o navă de război a marinei americane din Golful Persic, omorând circa 200 de americani, potrivit surselor citate de „New York Times". SUA răspunde apoi o cu propriile atacuri asupra uzinelor nucleare iraniene.

Atacul iniţial al Israelului ar întârzia programul nuclear iranian cu circa un an, iar atacurile ulterioare ale americanilor ar încetini programul nuclear iranian cu alţi circa doi ani, arată rezultatele exerciţiului.

Totuşi, unii strategi ai Pentagonului au spus că arsenalul SUA de bombardiere cu cu rază lungă, aeronave de aprovizionare cu combustibil şi rachete de precizie ar putea crea daune mult mai mari programului nuclear iranian, dacă preşedintele Barack Obama ar decide un răspuns militar de amploare.

Oficialii au mai spus că, în scenariul „jocului de război", iranienii au considerat Israelul şi SUA drept parteneri în atac şi de aceea au considedrat navele americane din Golf drept aliate cu Israelul. Avioanele iraniene au urmărit avioanele israeliene după atac, iar iranienii au lansat rachete către navele de război americane din Golf, ceea ce e privit drept un act de război care declanşează un contraatac american.

Exerciţiul a avut rolul specific de a testa comunicarea militară internă şi coordonarea între responsabilii de la Pentagon, Tampa (Florida), unde e localizat sediul Comandamentului Central, şi Golful Persic, în urma unui atac al Israelului. Simularea a fost proiectată pentru a evalua o potenţială situaţie reală.

„Consecinţe cumplite"

Rezultatele jocului de război l-au îngrijorat pe generalul James N. Mattis, comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu, Golful Persic şi sud-estul Asiei, potrivit oficialilor care fie au participat la exerciţiul desfăşurat de Centrul de Comandă fie au fost informaţi de rezultatele acestuia şi au vorbit în condiţii de anonimitate.

Când exerciţiul a luat sfârşit, potrivit oficialilor, generalul Mattis le-a spus adjuncţilor săi că un atac al Israelului ar avea consecinţe cumplite în regiune şi pentru forţele SUA prezente acolo.

Până la urmă, această simulare a întărit concluzia că urmările unui atac israelian şi ale unui contraatac aerian sunt imprevizibile şi incontrolabile. În dezbaterea strategilor despre consecinţele unui atac israelian, aceste rezultate ar putea da mai multă greutate specialiştilor de la Casa Albă, Pentagon şi serviciile de informaţii, care consideră că un atac se poate dovedi periculos pentru SUA.

Atac „posibil în următorul an"

Oficialii americani consideră că un atac israelian asupra Iranului este posibil în următorul an. Unii dintre aceştia au declarat că ei cred că Israelul nu ar da probabil niciun vertisment Statelor Unite, dacă oficialii israelieni ar lua o decizie de a ataca Iranul.

„Internal Look" este unul dintre cele mai semnificative exerciţii de proiectare a războiului, care se desfăşoară de două ori pe an. În decursul timpului a fost folosit pentru a pregăti diferite războaie din Orientul Mijlociu.
Serviciile secrete israeliene, pe baza unor studii academice, neagă prezumţiile potrivit cărora un atac militar al Israelului asupra Iranului ar declanşa un set de evenimente catastrofal precum o conflagraţie regională, acte de terorism pe scară largă, sau explodarea preţului petrolului.

„Un război nu e un picnic", a spus ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, în noiembrie. Dar, dacă Israelul se simte obligat să atace, contraatacul ar fi suportabil, a spus el. „Nu vor fi be 100.000 de morţi, sau 10.000 sau 1.000. Statul Israel nu va fidistrus", a spus el.

Oficialii spun că „jocul de război" nu a fost conceput ca o repetiţie pentru o acţiune militară americană şi au subliniat că rezultatele exerciţiului nu reprezintă singura variantă posibilă a unui conflict real.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite