SUA pregătesc discret perioada de după înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite sunt din ce în ce mai convinse că preşedintele sirian Bashar al-Assad va fi înlăturat de la putere şi se pregătesc să asiste la o perioadă de tulburări după plecare sa, relatează New York Times, în ediţia de marţi, citată de AFP.

Potrivit cotidianului, Washingtonul colaborează discret cu Turcia, vecina Siriei, pentru a pregăti perioada de după Assad. Statele Unite se tem mai ales ca înlăturarea regimului să nu provoace lupte între diferite grupuri etnice pentru preluarea puterii la Damasc, destabilizând la rândul lor ţările din regiune.

Deşi Statele Unite, în frunte cu Barack Obama, îi cer lui Assad să se retragă de la putere, acestea îşi menţin ambasadorul la Damasc. Robert Ford este de fapt considerat o curea de transmisie între Washington, opoziţie şi diferite grupări etnice şi religioase.
Potrivit cotidianului american, comunitatea de informaţii şi diplomaţii aflaţi în post în Orientul Mijlociu sunt convinşi că Bashar al-Assad nu este în măsură să înăbuşe revolta care îi contestă regimul.

"Există un consens privind faptul că (Assad) a ajuns la sfârşit", consideră un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei Obama, citat de cotidian. "Potrivit serviciilor de informaţii, acesta nu îşi va reveni".

Obama urmează să aibă o întrevedere cu privire la situaţia din Siria şi Orientul Mijlociu cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei reuniuni cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Potrivit ONU, 2.600 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în reprimarea începută la 15 martie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite