SUA, cu ochii pe Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de informaţii americane susţin că Siria şi Coreea de Nord au cooperat în domeniul nuclear Coreea de Nord a ajutat Siria să construiască în secret până în septembrie 2007

Serviciile de informaţii americane susţin că Siria şi Coreea de Nord au cooperat în domeniul nuclear

Coreea de Nord a ajutat Siria să construiască în secret până în septembrie 2007 un reactor nuclear capabil să producă plutoniu în scopuri militare, a anunţat Casa Albă. Această acuzaţie a fost respinsă categoric de ambasadorul sirian la Washington. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) ia în serios acuzaţiile şi va lansa o anchetă pe acest subiect.

Declaraţia administraţiei americane a survenit în timpul unei audieri în Congres, în timpul căreia mai mulţi oficiali ai serviciilor secrete au prezentat ceea ce ei au numit dovezi care susţin această acuzaţie. Aceştia au precizat că reactorul a fost distrus anul trecut în septembrie în timpul unui raid israelian. Un oficial al Casei Albe care a dorit să rămână anonim a declarat că reactorul a fost distrus înainte să fie alimentat cu combustibil nuclear sau să fie folosit.

"Suntem convinşi, în baza mai multor informaţii, că Siria a primit asistenţă din partea Coreii de Nord în desfăşurarea acestor activităţi nucleare ascunse, înainte şi după ce reactorul a fost distrus. Numai Coreea de Nord construise acest tip de reactor în ultimii 35 de ani", a spus oficialul american.

Vicepreşedintele Consiliului pentru Relaţii Externe din Washington, instituţie considerată non-parizană, Gary Samore, a declarat pentru World Today că o relaţie între Siria şi Coreea de Nord este foarte probabilă. "Cred că motivul cel mai plauzibil al cooperării dintre aceste două state sunt banii.

De asemenea, este posibil ca nord-coreenii să fi vrut să obţină o parte din plutoniul produs în Siria. Asta în condiţiile în care Coreea de Nord şi-a oprit propria producţie de plutoniu", a declarat Gary Samore.

Negocierile privind denuclearizarea, în pericol?

Audierile din Congres şi declaraţia Casei Albe survin la finalul unor discuţii de două zile între oficiali nord-coreeni şi americani, despre care ambele părţi au spus că au fost pozitive, alimentând speculaţiile privind iminenţa unui acord. Corespondentul BBC la Washington spune că unii analişti americani se întreabă dacă acuzaţia este menită să intensifice eforturile diplomatice sau este o tentativă a unor membri ai administraţiei americane de a submina aceste eforturi.

Parisul cere explicaţii

"Este indispensabil ca Damascul să facă lumină totală în legătură cu activităţile sale nucleare trecute şi prezente, potrivit obligaţiilor sale internaţionale, mai ales faţă de Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Afacerilor Externe, Pascale Andreani. Potrivit diplomaţiei franceze, există dubii referitoare la anumite activităţi ale Siriei, iar "construcţia clandestină a unui reactor nuclear ar fi o încălcare gravă a obligaţiilor de neproliferare".

Damascul dezminte

Ambasadorul sirian în Statele Unite, Imad Moustapha, a calificat drept "poveste ridicolă" afirmaţiile Statelor Unite privitoare la colaborarea Siriei cu Coreea de Nord în acest domeniu. "Mi s-a spus o poveste ridicolă pe tema unui presupus proiect sirian şi mi s-a spus că există probe flagrante", a declarat el, pentru CNN.

"Mi s-au arătat fotografii din satelit, ridicole, cu o clădire în deşertul sirian, unde ar fi fost un reactor nuclear. Le-am spus că este absurd şi stupid. Acolo nu era nici măcar un gardian, nu era sârmă ghimpată", a precizat el. "Le-am reamintit că ultima dată când responsabili ai administraţiei americane s-au dus la Consiliul de Securitate al ONU şi au vorbit despre probe flagrante legate de arme de distrugere în masă, vorbeau despre armele de distrugere în masă irakiene", a subliniat ambasadorul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite