SUA laudă România pentru politica sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insistenţele cu care Bucureştiul a pledat necesitatea unei strategii de securizare a bazinului maritim s-au dovedit întemeiate Statele Unite apreciază contribuţia României la

Insistenţele cu care Bucureştiul a pledat necesitatea unei strategii de securizare a bazinului maritim s-au dovedit întemeiate

Statele Unite apreciază contribuţia României la securitatea şi la stabilitatea regiunii Mării Negre, a declarat ieri senatorul american Richard Lugar.

Aflat la Bucureşti pentru a evalua, şi aici, impactul conflictului din Georgia asupra căilor-alternativă de transport a resurselor energetice din zona Caspică spre Europa, Lugar a apreciat "eforturile" făcute de România pentru dezvoltarea proiectelor conductelor Nabucco şi Constanţa-Trieste.

Liderul grupului republican din Comitetul pentru Relaţii Externe a Senatului American a avut convorbiri atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, în contextul în care securitatea şi stabilitatea în regiunea Mării Negre, problemă asupra căreia România a atras atenţia în ultimii ani, a devenit în prezent prioritară şi pentru Statele Unite şi pentru UE.

Un veteran al spaţiului postsovietic

Vizita la Bucureşti a senatorului Richard Lugar se înscrie într-un turneu mai larg, dedicat problematicii securităţii energetice. Înainte de a veni în România, Lugar a vizitat Franţa, Georgia, Azerbaidjan şi Turcia.

De la Bucureşti, senatorul american se va deplasa în Ucraina, Germania şi la sediile NATO şi UE de la Bruxelles.

Lugar are o experienţă îndelungată în relaţiile cu Rusia pe tema neproliferării, fiind unul dintre promotorii proiectelor de lege care au permis statelor ex-sovietice să‑şi reducă focoasele nucleare şi alte arme de distrugere în masă.

Politician influent, numele său a fost vehiculat, la începutul celui de-al doilea mandat al administraţiei Bush, printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar de stat. Şi democratul Barack Obama şi-a anunţat recent intenţia de a-l include pe Lugar în echipa sa de politică externă.

Richard Lugar a criticat venirea lui Putin la Bucureşti

Lugar a criticat NATO în primăvară pentru că l-a invitat pe Vladimir Putin la summitul de la Bucureşti. Aflat la audierile Comisiei pentru afaceri externe din Senatul american pe tema extinderii Alianţei, senatorul de Indiana a atras atenţia asupra recentelor ameninţări formulate de Putin la adresa Ucrainei, în cazul în care fosta republică sovietică va adera la NATO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite