SUA neagă că ar intenţiona să îi acorde lui Bashar al-Assad imunitate juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au dezminţit joi că sunt pregătite să acorde, alături de Marea Britanie, un permis de liberă trecere şi imunitate preşedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a încerca să rezolve conflictul care afectează ţara din martie 2011, aşa cum anunţase presa britanică, relatează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat că informaţiile conform cărora liderul sirian ar putea primi un permis de liberă trecere pentru a se deplasa la Geneva în cursul lunii curente pentru a participa la o reuniune cu opoziţia "nu sunt adevărate".

"Probleme de responsabilitate în cazuri ca acesta, în care asistăm la grave încălcări ale drepturilor omului împotriva unui popor, sunt din principiu o decizie relevantă şi pentru populaţie...Nu pretindem să vorbim pentru ea", a insistat Nuland.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, a declarat la rândul său că nu există niciun semn conform căruia Bashar al-Assad ar fi pregătit să părăsească ţara şi să accepte cedarea puterii, aşa cum solicită Statele Unite.

Mai multe ziare britanice au relatat joi că Londra şi Washington au discutat posibilitatea de a acorda imunitate juridică preşedintelui Assad în cadrul unei tentative de reglementare a conflictului sirian, însă Foreign Office a dezminţit existenţa unei "noi oferte".

"Marea Britanie şi Statele Unite vor să ofere lui Bashar al-Assad un permis de liberă trecere pentru a pleca din ţara sa şi clemenţă în cadrul unei iniţiative diplomatice pentru organizarea unei conferinţe sub egida ONU la Geneva", afirma Guardian, citând o "sursă britanică de rang înalt".

Times scria la rândul său că "întrebarea dacă Assad poate negocia imunitate pentru a evita urmărirea penală în faţa Tribunalului penal internaţional va fi de asemenea pusă".

The Independent susţine de asemenea că în acest caz preşedintele sirian s-ar putea refugia în altă ţară ca Rusia sau Iran. Însă Moscova a subliniat joi că ideea conform căreia comunitatea internaţională l-ar putea forţa pe Bashar al-Assad să plece pentru a rezolva criza siriană este "irealizabilă".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite