SUA speră să-l îndepărteze de la putere pe Assad cu ajutorul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, va insista pentru plecarea de la putere a preşedintelui Siriei, Bashar al Assad printr-o propunere după modelul tranziţiei care a avut loc în Yemen, scrie"New York Times". Rusia, principalul aliat al Siriei, dă semne că acceptă această variantă.

Planul se referă la negocierea unui regim politic care ar da satisfacţie opoziţiei siriene, dar care ar permite rămânerea la putere a unor politicieni din regimul Assad.

Scopul este genul de tranziţie care are acum loc în Yemen unde, după revolte violente, preşedintele Ali Abdullah Saleh a fost de acord să demisioneze şi să predea controlul vicepreşedintelui Abdu Rabbu Mansour Hadi, printr-un acord negociat de vecinii arabi ai Yemenului. Hadi, deşi a fost ulterior ales printr-un vot necontestat, este privit ca un lider de tranziţie.

Succesul acestui plan depinde de Rusia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai lui Assad, care până acum s-a opus vehement îndepărtării de la putere a acestuia.
În ultimul an, Rusia a blocat orice acţiune a Consiliului de Securitate al ONU împotriva Siriei, susţinând că aceasta ar putea duce la forţarea ieşirii de la putere a lui Assad, şi că acesta ar putea avea soarta colonelului libian Muammar Gaddafi, care a fost ucis, sau a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, care a fost arestat şi îşi aşteaptă condamnarea.

Pested 90 de oameni masacraţi

Dar Rusia se confruntă acum cu o mare presiune internaţională pentru a-şi folosi influenţa în scopul îndepărtării lui Assad de la putere, deoarece masacrele continuă în Siria, în ultimul fiind omorâţi peste 90 de oameni într-un stat de lângă oraşul Homs. Masacrul a fost raportat de oficialii NATO duminică.

Exemplul Yemenului a fost discutat pe larg la Moscova atât de mult, încât exemplul a devenit cunoscut după numele lui rusesc „Varianta Yemenskii", chiar şi în mediile politice din SUA, scrie „New York Times".

Potrivit ONU, mii de civili au fost ucişi în Siria de la începutul revoltelor anti-Assad, în martie anul trecut. Oficialii administraţiei Obama spun că vor discuta această problemăcu preşedintele rus, Vladimitr Putin luna viitoare,, în cadrul primei întâlniri a celor doi preşedinţi de când Putin a revenit la putere, pe 7 mai. Thomas E. Donilon, consilierul pe probleme de securitate naţională al lui Obama,a deschis această discuţie la Moscova, în urmă cu trei săptămâni.

Când Obama a deschis această discuţie cu premierul Dmitri Medvedev la summitul G8 de la Camp David, săptămâna trecută, Medvedev a părut „receptiv", scrie publicaţia americană, semnalând faptul că Rusia ar prefera această opţiune, altor exemple de tranziţii care au avut loc în lumea arabă. În timpul întrevederii, Medvedev a dat exemplul lui „Mubarak în cuşcă", potrivit unui oficial al administraţiei Obama. Atunci Obama a contracarat vorbind despre exemplul Yemenului.

Assad, „o povară" pentru Rusia

Într-o regiune tulburată de mişcări politice, liderii ruşi se tem că Siria este ultimul lor bastion de influenţă. Siria este cel mai important aliat al Moscovei în Orientul Mijlociu, găzduieşte o bază navală a Rusiei şi beneficiază de investiţii ruseşti în petrol şi gaze. Este un principal partener comercial al Rusiei şi cumpără arme ruseşti.

„Rusia îl consideră acum o povară pe preşedintele Assad" a declarat Dimitri K. Simes, expert în politica rusă şi preşedintele Centrului pentru Interes Naţional din Washington. „Dar lui Putin nu-i place să-şi vadă clienţii îndepărtaţi unul după altul de SUA", a mai spus el. Oficialii americani spun că sunt gata să asigure Moscova că-şi va putea menţine aliaţii în Siria, după plecarea de la putere a lui Assad.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite