SUA înarmează aliaţii din Golf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajutorul militar american va creşte şi pentru Israel în următorii 10 ani SUA se pregătesc să ofere mai multor state din Golf armament în valoare totală de 20 miliarde de dolari.

Ajutorul militar american va creşte şi pentru Israel în următorii 10 ani

SUA se pregătesc să ofere mai multor state din Golf armament în valoare totală de 20 miliarde de dolari. Totodată, Washingtonul va furniza 30 de miliarde  de dolari pentru susţinerea Israelului, pe o perioadă de 10 ani.

Contractele vizează întărirea aliaţilor americani în Orientul Mijlociu şi contracararea influenţei Iranului în regiune. Potrivit cotidianului "The Washington Post", proiectul are în vedere şase ţări producătoare de petrol: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Bahrein şi Oman.

Contractele de armament, care includ livrarea unor rachete aer-aer şi a unor echipamente pentru bombe inteligente, vor fi cele mai importante negociate de Administraţia George W. Bush, potrivit publicaţiei, care citează oficiali sub acoperirea anonimatului. "Suntem atenţi la nevoile aliaţilor noştri şi la ceea ce toată lumea în regiune consideră ca fiind o demonstraţie de forţă a unui Iran mai agresiv.

Unul dintre mijloacele pentru a face acest lucru este prin întărirea aliaţilor şi prietenilor noştri", a declarat un înalt responsabil al administraţiei americane. Contractele ar urma să fie anunţate astăzi, înainte de începutul turneului în Orientul Mijlociu al secretarului american de stat, Condoleezza Rice, şi al ministrului apărării, Robert Gates.

Israelul a reacţionat cu prudenţă faţă de aceste informaţii. Miri Eisin, purtătorul de cuvânt al guvernului, a afirmat că nu are nicio "îndoială că Statele Unite nu ar face nimic care să poată pune în pericol securitatea Israelului şi avantajul său calitativ" în faţa armatelor ţărilor arabe.

În acelaşi timp, premierul Ehud Olmert a anunţat că Washingtonul îşi va spori cu 25% ajutorul militar pentru Israel, valoarea acestuia urmând să ajungă la peste 30 miliarde de dolari, în următorii 10 ani. "Acest ajutor marchează o ameliorare considerabilă şi extrem de importantă şi constituie un element foarte important al securităţii Israelului", a precizat premierul.

Anul acesta, Israelul a primit un ajutor militar american de 2,4 miliarde de dolari, din care trei sferturi au fost folosite pentru cumpărarea de arme de la companii americane, iar restul, pentru finanţarea echipamentelor militare prin contracte cu firme israeliene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite