SUA nu ne fac concesii pentru vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile americane consideră că nu există motive pentru ca "aliaţii şi prietenii" români să fie scutiţi de vize în mod preferenţial Ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas

Autorităţile americane consideră că nu există motive pentru ca "aliaţii şi prietenii" români să fie scutiţi de vize în mod preferenţial

Ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas Taubman, şi Richard Barth, secretar de stat adjunct pe probleme de securitate internă, aflat în România pentru a discuta despre "Visa Waiver" (programul pentru ridicarea obligativităţii vizelor pentru SUA), i-au avertizat pe români să nu se aştepte la tratament preferenţial în ceea ce priveşte scutirea de vize.

"Criteriile sunt aceleaşi pentru fiecare ţară", a declarat Barth, după o întâlnire cu ministrul de interne Cristian David şi cu oficiali din MAE. Potrivit celor doi demnitari americani, românii care nu părăsesc teritoriul SUA atunci când le expiră viza sau cei care muncesc ilegal reprezintă, în continuare, o "problemă semnificativă". Astfel, România nu se poate aştepta la "standarde mai lejere" în obţinerea vizelor pentru SUA, mai ales că "alte state din regiune" au îndeplinit criteriile impuse de Washington înainte de a scăpa de vize. Mai mult, România a avut, anul trecut, cel mai ridicat procent al ratei de respingere a vizelor dintre toate ţările UE - aproape 38 de procente. Bart a adăugat că Statele Unite sunt hotărâte să ajute România să îndeplinească criteriile de includere în program.

Ţara noastră negociază în prezent un Memorandum de Înţelegere cu SUA, destinat să asigure îndeplinirea condiţiilor pentru Visa Waiver. Potrivit ministrului român de externe, Lazăr Comănescu, încheierea Memorandumului nu reprezintă însă "o garanţie pentru accesul imediat la program".
Uniunea Europeană a semnalat că ar putea oferi Statelor Unite acces limitat la bazele sale de date, în încercarea de a obţine ridicarea vizelor pentru cetăţenii noilor state membre. Oferta este însă valabilă doar dacă UE primeşte informaţii similare de la Washington. Eforturile comisarului european pentru justiţie, Franco Frattini, de a negocia în numele întregului bloc, au fost respinse categoric de administraţia americană, care preferă să negocieze cu fiecare ţară în parte.

Ieri, miniştrii europeni de interne au convenit să mandateze Comisia Europeană pentru negocierea cu Washingtonul a condiţiilor de ridicare a vizelor pentru cetăţenii UE. Acest mandat îi va permite CE să trateze cu SUA pe tema viitorului sistem american electronic pentru autorizarea călătoriei, cunoscut sub numele ESTA. Cetăţenii a douăsprezece ţări UE - majoritatea state ex-comuniste, care au aderat la Uniune în 2004, n-au încă nevoie de vize ca să intre în SUA. Estonia, Lituania, Letonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria au semnat recent protocoale ale unor acorduri bilaterale cu SUA, în vederea ridicării vizelor.

Americanii negociază doar bilateral

George W. Bush recomanda României, cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Bucureşti, să negocieze un acord bilateral cu SUA, aşa cum au făcut celelalte şase ţări din Europa de Est. După întrevederea din 4 aprilie avută cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, liderul de la Casa Albă a promis că autorităţile americane vor coopera cu Executivul român pentru a stabili de ce rata respingerii cererilor de viză pentru SUA este atât de mare în cazul ţării noastre.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite