SUA face declaraţii belicoase în privinţa Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite dispun de bombe puternice pregătite pentru a fi folosite în cazul unei acţiuni militare împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, a afirmat miercuri şeful Statului Major al forţelor aeriene americane, generalul Norton Schwartz, relatează AFP.

Acesta a refuzat totuşi să precizeze dacă armele americane - dintre care 30.000 de bombe antibuncăr MOP (massive ordnance penetrator) - sunt capabile să atingă instalaţiile nucleare iraniene subterane.

"Dispunem de capacităţi operaţionale şi nu aţi vrea să fiţi acolo unde vor fi folosite", a declarat el, întrebat în legătură cu aceste bombe.

"Acest lucru nu înseamnă că nu vom continua ameliorarea lor, pentru că tocmai aceasta facem", a asigurat el.

"Esenţialul este că avem capacităţi şi că nu ne mulţumim să stagnăm, vom continua cu timpul să le ameliorăm", a declarat generalul american.

Întrebat despre recentele comentarii ale unor oficiali americani de rang înalt, potrivit cărora unele ţinte din Iran ar ieşi din raza de acţiune a bombelor americane, generalul Schwartz a răspuns: "Atacurile sunt supuse legilor fizicii. Cu cât adâncimea este mai mare, cu atât este mai dificil" ca atacul să fie încununat de succes.

Generalul american în rezervă James Cartwright a sugerat, săptămâna trecută că instalaţia nucleară de la Fordo, situată la sud-vest de Teheran este îngropată sub un munte şi nu poate fi atinsă de bombele americane.

Declaraţiile generalului Schwartz intervin în timp ce Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească luni la Washington cu Barack Obama. Premierul israelian este supus internaţionale pentru a nu ataca Iranul fără un acord prealabil al Washingtonului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite