SUA vor să cucerească prin rock

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de stat a angajat un grup ce se opune războiului din Irak pentru îmbunătăţirea imaginii în ţările islamice SUA au multe motive pentru a dori să-şi îmbunătăţească

Departamentul de stat a angajat un grup ce se opune războiului din Irak pentru îmbunătăţirea imaginii în ţările islamice

SUA au multe motive pentru a dori să-şi îmbunătăţească imaginea în străinătate: invaziile din Irak, torturile de la Abu Ghraib, "gaura neagră" de la Guantanamo, scrie "El Pais". Potrivit unui studiu realizat de Centrul de cercetare Pew, după 11 septembrie, "virusul" antiamerican s-a extins ca "praful" în ţări precum Germania, unde 78% din locuitori aveau o opinie favorabilă faţă de SUA, în 2000, iar acum numai 38% privesc cu ochi buni această ţară.

Cifrele sunt mult mai scăzute în ţările cu populaţie musulmană, cum ar fi Iordania, unde 85% din persoanele chestionate s-au declarat antiamericane în 2006.

Conştient de imaginea nefavorabilă a ţării, Departamentul american de stat a întreprins o campanie propagandistică în stilul celor lansate în timpul războiului rece, care include turnee în lume ale unor grupuri muzicale care să dea o altă imagine SUA decât cea pe care o dau soldaţii săi din Irak. S-a început prin angajarea grupului de muzică rock, Ozomatli, din Los Angeles.

Trupa a fost înfiinţată în urmă cu 12 ani, cu ocazia unei manifestaţii pentru drepturile imigranţilor, opozantă făţiş războiului din Irak. De asemenea, grupul Ozomatli este foarte critic la adresa administraţiei Bush. La fel de surprinzător ca şi alegerea trupei este faptul că aceasta a acceptat. "Imaginea noastră în lume s-a deteriorat. Şi sunt total dispus să dau o altă imagine Statelor Unite ale Americii, alta decât a fost dată în ultimii cinci ani", a spus Ulises Bella, saxofonistul grupului, pentru ziarul "Los Angeles Times".

Turneu organizat de administraţia americană

Grupul Ozomatli tocmai s-a întors dintr-un turneu în Egipt, Iordania şi Turcia, organizat de administraţia americană, în cursul căreia membrii săi nu au încetat să spună - în timpul apariţiilor pe scenă - că se opun politicii preşedintelui George Bush.

"Le-am spus că trupa cântă în multe concerte împotriva războiului şi oamenii se bucură, dar în realitate, după ce intrăm pe scenă, importantă este muzica, nu politica", afirmă reprezentanta acesteia, Amy Blackman-Romero.

Ozomatli - grup ale cărui piese au influenţe arabe şi orientale - nu a ezitat să accepte propunerea guvernului, deoarece îi dădea posibilitatea să călătorească gratuit în ţări care îl in teresează din punct de vedere muzical.

La propunerea unui diplomat

Trupa Ozomatli a fost aleasă pentru a îmbunătăţi imaginea SUA la propunerea unui diplomat care a auzit vorbindu-se despre aceasta la radio. A invitat-o să cânte în India şi Nepal iarna trecută. Publicul grupului Ozomatli, în Egipt, nu a depăşit însă o mie de persoane, o cifră scăzută, în condiţiile în care se doreşte cucerirea simpatiei a milioane de musulmani din întreaga lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite