SUA îl ceartă pe Saakaşvili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două săptămâni de la declanşarea conflictului ruso-georgian, regimul prooccidental de la Tbilisi începe să fie tras de urechi de Washington pentru graba cu care a intrat într-o

La două săptămâni de la declanşarea conflictului ruso-georgian, regimul prooccidental de la Tbilisi începe să fie tras de urechi de Washington pentru graba cu care a intrat într-o confruntare deschisă cu Rusia.

Criticile au venit de la Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat american pentru probleme europene şi eurasiatice. Bryza, unul dintre apropiaţii preşedintelui Saakaşvili şi un susţinător fervent al autorităţilor de la Tbilisi, a declarat că SUA avertizaseră Georgia împotriva unei confruntări cu Rusia.

"Mesajul nostru către colegii noştri georgieni a fost consecvent: evitaţi cu orice preţ o confruntare militară directă cu Rusia", a spus Bryza, care, în ultimele luni, a jucat un rol-cheie în conflictul din Caucaz.

Publicaţia "Wall Street Journal" susţine că Saakaşvili a primit avertismente de la Washington atât de la Bryza, cât şi de la Condoleezza Rice, precum şi de la numeroşi diplomaţi americani. Între timp, situaţia din zonă rămâne tensionată. Retragerea militarilor ruşi se lasă aşteptată, iar Moscova şi Tbilisi continuă războiul declaraţiilor cu privire la forţele armate desfăşurate în regiune.

Pentru prima dată de la începutul conflictului, un oficial american declară că Washingtonul a descurajat ofensiva georgiană în Osetia de Sud

Statele Unite încep să-şi arate nemulţumirea faţă de graba autorităţilor de la Tbilisi de a interveni în regiunea separatistă.

Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat american pentru probleme europene şi eurasiatice, a declarat că SUA avertizaseră Georgia împotriva unei confruntări cu Rusia, relatează Reuters.

"Mesajul nostru către colegii noştri georgieni a fost consecvent: evitaţi cu orice preţ o confruntare militară directă cu Rusia. Nu puteţi învinge, pur şi simplu nu este posibil", a spus Bryza, unul dintre apropiaţii preşedintelui Mihail Saakaşvili.

Declaraţiile oficialului american sunt cele mai explicite critici de până acum ale Washingtonului la adresa ofensivei georgiene în Osetia de Sud, care a atras replica dură a Rusiei. Bryza a spus că SUA au avertizat Georgia că armata sa nu poate face faţă celei ruse.

"Rusia este de 30 de ori mai mare decât Georgia, armata sa este de câteva ori mai mare", a explicat Bryza. Afirmaţia oficialului american vine la o zi după ce NATO şi SUA şi-au reafirmat susţinerea faţă de Tbilisi şi au cerut Moscovei să-şi retragă trupele din regiune.

Războiul cuvintelor continuă

Între timp, situaţia din zonă rămâne tensionată. Armata rusă a acuzat Georgia că şi-a "redesfăşurat" forţele în direcţia Osetiei de Sud.

În replică, autorităţile georgiene au anunţat că un centru militar din Sacikere finanţat de Franţa ar fi ameninţat de trupele ruse. Şi retragerea forţelor ruse trenează. Un jurnalist AFP a văzut 20 de camioane militare părăsind Osetia de Sud cu direcţia Rusia, dar tot atâtea vehicule mergând în sens invers.

Un general rus a precizat că trupele ruse vor rămâne în zona-tampon din jurul republicii separatiste, atât timp cât Moscova va considera necesar. În acest context, nouă agenţi georgieni şi un ofiţer rus de origine georgiană au fost arestaţi în Rusia pentru activităţi de spionaj în favoarea Georgiei.

Rusia este de 30 de ori mai mare decât Georgia, armata sa este de câteva ori mai mare
Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat american pentru probleme europene şi eurasiatice

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite