SUA îl anchetetează pe posibilul realizator al filmului care a declanșat furia musulmanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din California, condamnat pentru fraudă bancară, este investigat pentru o posibilă încălcare a termenilor de eliberare condiționată prin realizarea unui film anti-islam care a declanșat furia musulmanilor.

Nakoula Basseley Nakoula, de 55 de ani, de religie creștină, din Los Angeles, i-a spus episcopului său că nu a fost implicat în realizarea filmului, dar mass-media i-a legat numele de acest film.

„Biroul de eliberări condiționate din Districtul Central al Californiei cercetează acest caz", a declarat Karen Redmond, purtător de cuvânt al biroului administrativ al Tribunalelor din Washington, D.C., potrivit Reuters.

Oficialii americani spun că bărbatul este investigat pentru că termenii eliberării sale condiționate nu-i permiteau folosirea internetului și nu pentru faptul că a realizat filmul care i-a întărâtat pe musulmani. Chiar dacă a declanșat violențe, producerea filmului nu este o infracțiune în SUA.

Filmul de 13 minute,în limba engleză, realizat în California și distribuit pe internesub mai multe titluri, printre care "Innocence of Muslims" („Inocența musulmanilor") îl înfățișează pe profetul Muhamad având un comportament vulgar și ofensator.

Filmul a declanșat proteste violente la consulatul american din Benghazi (Libia), în care au fost uciși, marți, ambasadorul american și alți trei angajați ai consulatului, deși oficialii americani spun că atacul ar fi putut fi planificat și organizat înainte. Protestele s-au răspândit în toată lumea musulmană.

Pentru musulmani, orice fel de portretizare a profetului este o blasfemie. Caricaturile considerate insultătoare în trecut au provocat proteste și au atras condamnarea oficialilor, clericilor, musulmanilor și multor creștini din Orientul Mijlociu.

Filmul a fost promovat de un activist egiptean, de religie creștină coptă, bazat în SUA, Morris Sadek, care spune că intenția sa a fost de a sublinia discriminarea împotriva creștinilor copți din Egipt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite