SUA vor trimite încă 1.400 de soldaţi în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de reluarea operaţiunilor în primăvară, Statele Unite ale Americii (SUA) intenţionează să trimită un contingent suplimentar de 1.400 de puşcaşi marini în Afganistan pentru mărirea forţelor sale de luptă.

SUA, care au condus în 2001 o coaliţie internaţională care i-a înlăturat de la putere pe talibani, are în Afganistan circa 100.000 de soldaţi, iar preşedintele Barack Obama este presat de opinia publică să obţină rezultate în teatrul de operaţiuni pentru a începe retragerea în acest an, aşa cum a promis.

'Batalionul de puşcaşi marini ar putea ajunge în teatrul de operaţiuni la mijlocul lunii ianuarie. Forţele vor fi desfăşurate în primul rând în sud, în jurul Kandahar, unde SUA au concentrat trupe în ultimele luni', scrie Wall Street Journal, care citează oficiali sub protecţia anonimatului.

Talibanii sunt la cel mai înalt nivel operaţional de când au fost înlăturaţi de la putere, deşi acţiunile împotriva insurgenţilor s-au intensificat din 2008. Peste 700 de soldaţi străini au fost ucişi în Afganistan anul trecut, iar numărul victimelor în rândul civililor a ajuns la un nivel record.

Barack Obama a declarat luna trecută că s-au realizat suficiente progrese în campania din Afganistan pentru a-şi respecta angajamentul de a începe retragerea trupelor americane până în luna iulie şi pentru a ceda complet transferul securităţii forţelor afgane până în 2014.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite