SUA, acuzate oficial de ingerinţă nepermisă în formarea guvernului din Slovenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Slovenia l-au acuzat oficial pe ambasadorul SUA, Joseph Mussomeli, de ingerinţă nepermisă în afacerile interne ale ţării după ce a intervenit în negocierile pentru constituirea unei coaliţii majoritare.

"Guvernele nu sunt formate de ambasadori străini sau de alţi reprezentanţi străini. Poporul şi partidele politice din Slovenia trebuie să facă acest lucru", a declarat preşedintele sloven Danilo Turk. El a instruit Ministerul de Externe de la Ljubljana să îl avertizeze şi formal pe Mussomeli.

Şeful diplomaţiei Samuel Zbogar a precizat apoi că un oficial din cadrul ministerului său l-a sunat pe ambasadorul american şi l-a avertizat că "nu aprobă comportamentul său nepermis şi neadecvat cu privire la negocierile privind formarea unei coaliţii".

Ingerinţă inadmisibilă

Postul public de televiziune din Slovenia a relatat că ambasadorul american s-a întâlnit cu liderii formaţiunilor parlamentare, s-a oferit ca intermediar în negocierea formării coaliţiei de guvernare şi a pledat ca aceasta să fie realizată de partidele situate pe primele două locuri în alegerile din 4 decembrie.

"Ar fi bine dacă s-ar forma o coaliţie pentru reprezentarea majorităţii, dacă nu a tuturor slovenilor", a declarat miercuri diplomatul american pentru postul privat de televiziune POP.

Fostul ministrul de externe sloven, Boris Frlec, a declarat pentru agenţia oficială STA că acţiunile lui Mussomeli sunt "inadmisibile" pentru un diplomat şi "dăunătoare pentru reputaţia internaţională a Sloveniei".

Situaţie politică incertă

Preşedintele Turk i-a cerut joi miliardarului Zoran Jankovici, primarul de centru-stânga al capitalei Ljubljana, să formeze un Guvern, la o lună de la victoria-surpriză a partidului său la alegerile legislative, cu 28,5 la sută din voturi. Partidul lui Jankovici a fost creat cu o lună înainte de alegeri şi a răsturnat situaţia de pe scena politică slovenă.

Formaţiunea conservatoare a fostului premier Janez Jansa a ieşit abia pe locul doi, cu 26% din voturi, deşi era creditată ca favorită certă la câştigarea scrutinului. Partidul social-democrat din care a făcut parte şi Jankovici a obţinut 10,8%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite