SUA, acuzate că deţin prizonieri nevinovaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa americană face dezvăluiri şocante despre persoane acuzate în mod nedrept de terorism O megaanchetă jurnalistică privind suspecţii de terorism în închisorile americane a

Presa americană face dezvăluiri şocante despre persoane acuzate în mod nedrept de terorism

O megaanchetă jurnalistică privind suspecţii de terorism în închisorile americane a dezvăluit că este posibil ca sute de persoane să fi fost arestate pe nedrept.

Ancheta, care a durat opt luni şi s-a desfăşurat în 11 ţări de pe trei continente, a scos la iveală faptul că Statele Unite ţin pe nedrept în detenţie persoane în Afganistan, Cuba şi în alte zone ale lumii, în baza "unor dovezi minore sau fabricate, a unor răzbunări personale sau pentru recompense".

Informaţiile au fost divulgate de reţeaua de publicaţii a grupului american de presă McClatchy. Jurnaliştii au intervievat 66 de foşti prizonieri, oficiali locali, mai ales din Afganistan, gardieni la diferite închisori şi persoane care au deţinut funcţii în administraţia americană. Au fost analizate mii de pagini de documente juridice şi alte dosare.

Concluziile anchetei

• Reprezentanţii administraţiei Bush au arestat, nu o dată, persoane nevinovate, inclusiv membri ai guvernului afgan susţinut de SUA

• Mulţi dintre deţinuţi au fost brutalizaţi în închisorile din Afganistan, după care au fost trimişi la Guantanamo şi reţinuţi acolo fară acuzaţii clare şi fără dreptul de a se apăra

• Oameni nevinovaţi erau aruncaţi în închisoare laolaltă cu islamişti radicali. Astfel, cei din urmă au reuşit să transforme Guantanamo într-o şcoală pentru adepţii Jihadului

• Sistemul defectuos de detenţie din SUA este creaţia a cinci avocaţi care au lucrat pentru Casa Albă, Pentagon şi Departamentul de Justiţie şi care, la ordinele lui Bush, Cheney şi Rumsfeld, au răstălmăcit prevederile legilor americane şi internaţionale.

În replică, Pentagonul, prin vocea colonelului Gary Keck, purtător de cuvânt, susţine că "după cum au fost instruiţi de Al-Qaida, prin intermediul unor documente precum <> , deţinuţii obişnuiesc să acuze abuzuri, pentru a atrage sprijinul opiniei publice".

Curtea Supremă americană a decis zilele trecute că prizonierii de la Guantanamo vor putea sesiza justiţia federală americană pentru a contesta menţinerea în detenţie.

31 de ziare în SUA

Compania McClatchy deţine 31 de cotidiene şi promovează jurnalismul de tip "quality". Printre publicaţiile trustului se numără "The Miami Herald" şi "The Telegraph". Investigaţia a fost iniţiată şi coordonată de redacţia din Washington.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite