SUA: imigranţii ilegali pleacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama a anunţat o schimbare în procedurile de deportare a imigranţilor ilegali, după ce a fost mult timp ţinta criticilor din partea activiştilor pentru drepturile omului.

De acum înainte cazul fiecărui imigrant va fi evaluat separat, renunţându-se la criteriul deportării obligatorii pentru toţi cei care au comis infracţiuni minore sau pentru cei care au fost achitaţi de diverse acuzaţii. Totodată, se va ţine cont, pentru a nu destrăma familii şi pentru a nu produce suferinţe inutile, de faptul că un imigrant s-a înscris la cursuri şi se va evita despărţirea unor familii.

Janet Napolitano, secretarul Departamentului de Securitate Internă, i-a anunţat pe congresmeni, printr-o scrisoare, că noile criterii vor fi aplicate şi pentru cazurile aflate în curs de evaluare. Napolitano a precizat că această abordare, de la caz la caz, va întări siguranţa publică. Se va acorda priori­tate expulzării imigranţilor condamnaţi sau judecaţi pentru fapte grave. Anunţul a fost făcut cu puţin timp înainte ca preşedintele Barack Obama să plece într-o scurtă vacanţă alături de familie, în insula Martha's Vineyard.

Criticile republicanilor

Decizia a fost salutată de activiştii hispanici şi de democraţi care au cerut de mai mult timp preşedintelui Barack Obama să ia măsuri, în condiţiile în care Congresul trenează adoptarea unei noi legislaţii privind imigraţia. Republicanii, în schimb, au criticat dur noile criterii. Lamar Smith, preşedintele Comitetului Juridic al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că măsura este, în realitate, un fel de „amnistie" acordată imigranţilor ilegali. „Administraţia Obama trebuie să întărească legile privind imigraţia, nu să le ignore", a comentat republicanul originar din Texas. Analiştii apreciază că legea privind imigraţia va încinge în continuare spiritele, cele două formaţiuni având abordări total diferite.

În plus, intervine şi factorul politic. Comunitatea hispanică a votat masiv pentru Barack Obama la alegerile din 2008 şi va reprezenta o miză importantă şi la scrutinul din 2012. Republicanii pledează pentru o înăsprire a legislaţiei şi vor introducerea unor permise temporare de muncă, după expirarea cărora străinii să se întoarcă în ţările lor de origine. În schimb, democraţii doresc să introducă în program şi posibilitatea ca muncitorii străini să poată aplica, în anumite condiţii, pentru cetăţenia americană. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite