SUA: fabrica de şomeri pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii din SUA au concediat, în iulie, de două ori mai mulţi oameni decât arătau prognozele.Cifrele dezamăgitoare creează temeri că revenirea economică fragilă nu va revigora piaţa forţei de muncă.

Firmele americane au concediat un total de 131.000 de oameni în iulie, faţă de prognoza  de 65.000. Cea mai mare parte a concedierilor au fost înregistrate în sectorul public, unde guvernul a renunţat la angajaţii temporari care lucraseră la realizarea unui recensământ.

Angajările în mediul privat au fost şi ele mai puţine decât cele prognozate. Economiştii se aşteptau la o creştere a numărului de joburi în sectorul privat cu 90.000, dar, până la urmă, au fost făcute numai 71.000  de angajări suplimentare, arată statisticile date recent publicităţii. Această cifră este mult sub cea de 200.000 necesară pentru a scădea rata anuală a şomajului, care a rămas la 9,5%.

Cifra corespunzătoare lunii iunie a fost şi ea revizuită. Economiştii prevăzuseră că vor fi pierdute 125.000 de joburi, însă realitatea a adus 221.000 de concedieri.

Vestea proastă a scăzut preţul ţiţeiului

Preţurile petrolului au scăzut vineri, brokerii de pe ambele părţi ale Atlanticului reacţionând la situaţia sumbră de pe piaţa americană a muncii.

La New York, scăderea a fost de 1,31 dolari pe baril, iar la Londra , de 1,4 dolari pe baril. Casa Albă a avertizat că prognoza pe o lună nu spune foarte mult, iar preşedintele Barack Obama a spus că e un "semn bun" faptul că angajările în mediul privat au crescut în fiecare lună a acestui an.

Sectorul privat, în impas

Economiştii spun însă că americanii trăiesc cu teamă în ceea ce priveşte siguranţa jobului lor, ceea ce nu ajută revenirea economică şi face ca perspectivele sectorului privat să fie sumbre.

Pieţele financiare au fost amorţite, iar indicii burselor au scăzut. Obligaţiunile emise de guvern, văzute drept investiţii sigure în condiţii economice precare, au fost singurele care au crescut.

„Aceste cifre ale şomajului susţin numai o revenire economică lentă. Creşterea numărului de joburi şi a salariilor din sectorul privat nu sunt destul de slabe pentru a indica o nouă recesiune, dar nici suficient de solide pentru a arăta că revenirea economică nu e supusă acestui risc", a declarat  Stephen Gallagher, economist la Société Générale.

Numărul mare de concedieri, ce urmează informaţiilor privind încetinirea creşterii economice în SUA, ar putea duce la decizia Rezervei Naţionale de a pompa bani în sistemul financiar. Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a sugerat deja că programul de cumpărare de active ar putea fi reluat.

Depresiune până în 2012

În Europa, Institutului Naţional pentru Cercetări Sociale şi Economice (INCSE) din Marea Britanie , avertizează în privinţa unei "depresiuni prelungite", care va dura până în 2012.

Şi britanicii riscă recăderea în recesiune, potrivit unei cercetări a INCSE, care sugerează că firmele sunt deja lovite de anularea contractelor cu sectorul public. Potrivit prognozelor, creşterea economică pierde din intensitate, iar această situaţie nu se va modifica în lunile următoare.

Creşterea PIB-ului a încetinit continuu, din mai până în iulie, scăzând de la 1,1% până  0,9%. Cercetările de piaţă sugerează că cererea scade, iar datele oficiale arată o scădere surprinzătoare a producţiei industriale în iunie. Deşi numărul companiilor aflate în dificultate a scăzut mult în al doilea trimestru al anului în curs, vestea a fost însoţită de avertismentul că numărul firmelor lichidate ar putea creşte din nou dacă revenirea stagnează.

Şantaj de dragul economiei

În timp ce California, cu un deficit bugetar de 20 de miliarde de dolari, este în prag de faliment, alte state din SUA încep şi ele să dea semne de disperare economică.

Guvernatorul de Wyoming, Dave Freudenthal, ameninţă cu vânzarea unei porţiuni din parcul Grand Teton, în cazul în care Casa Albă nu măreşte bugetul pentru Educaţie alocat statului său. Grand Teton este unul dintre cele mai frumoase parcuri naţionale.

Freudenthal a declarat că va scoate la licitaţie o suprafaţă evaluată la 125 de milioane de dolari din parc, unde se află peisaje sălbatice splendide. Este vorba de o suprafaţă de aproape 550 hectare, încredinţată şcolilor spre a fi "exploatată cu maximum de profit" pentru a genera fonduri pentru educaţie în Wyoming. Ameninţător, guvernatorul a afirmat că s-ar potrivi pentru o cabană de schi.

În prezent, Wyoming colectează numai 3.000 de dolari pe an ca profit, terenul fiind închiriat unui crescător de vite. Freudenthal, un democrat foarte popular, aflat în ultimul an de mandat, vrea să-i oblige pe oficialii federali să cumpere cele două parcele sau să ofere la schimb un teren ce poate fi exploatat profitabil.

9,5% este rata şomajului în SUA. Evoluţia pieţei muncii din luna iulie nu va schimba această cifră.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite