SUA: Tornadele rad oraşe întregi de pe hartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de salvare încă mai căutau ieri supravieţuitori printre dărâmăturile caselor devastate de tornadele care au afectat vineri centrul SUA, provocând moartea a cel puţin 37 de persoane, sute de răniţi şi pagube materiale considerabile.

 În Kentucky, traversat de 13 tornade, au murit 18 persoane şi alte 300 au fost rănite. Intemperiile au provocat pagube în 40 de comitate şi au lăsat fără electricitate 22.000 de persoane. În Indiana, unde au murit 14 persoane, potrivit guvernatorului Mitch Daniels, oraşele mici „au fost rase de pe hartă". Marysville, cu 1.900 de locuitori, „nu mai există", a declarat senatorul Dan Coats din Indiana, pentru CNN. La Henryville, care are 2.000 de locuitori, imaginile difuzate de televiziunile americane arată autobuze şcolare răsturnate şi case reduse la grămezi de moloz.  „Suntem obişnuiţi cu furia mamei-natură în Indiana, dar ce am văzut este groaznic", a declarat guvernatorul Daniels.

Peste 80 de tornade

Trei persoane au murit în statul vecin Ohio, una în Alabama şi alta în Georgia. Brandy Robbins, a cărui casă din Harvest, Alabama, a fost distrusă şi anul trecut de o tornadă, şi-a exprimat regretul pentru Fox News că „trăsnetul loveşte întotdeauna de două ori". „Va trebui să reconstruim tot", a spus el, în faţa locuinţei sale avariate.

Serviciul de meteorologie a primit 83 de alerte de tornade doar vineri, ceea ce ridică numărul lor la 133 de la începutul săptămânii trecute. Serviciile de meteorologie au cerut populaţiei să „rămână vigilentă", fiind previzionate intemperii puternice în unele regiuni din sud-estul ţării, în special în Georgia, Florida şi Alabama. Tornadele au provocat moartea a 545 de persoane în 2011 în SUA, un record din 1936, potrivit Serviciului naţional de meteorologie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite