SUA: Alegerile din Belarus nu pot fi considerate libere şi corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au apreciat, luni, că alegerile legislative desfăşurate în Belarus nu pot fi considerate libere şi corecte, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat, preluat de AFP.

"Alegerile parlamentare de la 23 septembrie din Belarus nu răspund criteriilor internaţionale şi derularea lor nu poate fi considerată ca liberă sau corectă", a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Victoria Nuland.

Ea a reamintit că în evaluarea sa preliminară, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat că scrutinul "nu au fost competitiv de la bun început", citând opţiunile limitate ale electoratului, lipsa de imparţialitate a Comisiei electorale sau absenţa procedurilor adecvate de numărare a voturilor, potrivit Agerpres.

"Statele Unite lansează un apel autorităţilor ca să ia măsurile necesare pentru respectarea angajamentelor internaţionale asumate de Belarus în vederea organizării de alegeri democratice şi promovării respectului pentru drepturile omului", a continuat Victoria Nuland în documentul citat.

"Aceasta include eliberarea şi reabilitarea tuturor deţinuţilor politici", a adăugat purtătoarea de cuvânt, şi "rămâne un element central pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale cu Statele Unite".

În urma legislativelor ce au avut loc duminică în Belarus, boicotate de opoziţie, 109 din totalul de 110 locuri au fost atribuite din primul tur, iar rata participării la vot a fost de peste 74 la sută, potrivit Comisiei electorale. Trei membri ai Partidului Comunist şi un membru al Partidului Agrar fac parte dintre cei aleşi, însă ei sunt susţinători ai preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite