Universitatea Virginia Tech, găsită vinovată de neglijenţă în cursul atacului armat din 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juraţii americani au apreciat miercuri că Universitatea Virginia Tech a dat dovadă de neglijenţă în cursul atacului armat soldat cu 33 de morţi în campusul universitar, comis în 2007, a anunţat o sursă judiciară, citată de AFP.

Două dintre familiile celor care au căzut victime atacului au depus o plângere în civil, apreciind că ar fi putut fi salvate vieţi, în cazul în care conducerea Universităţii ar fi reacţionat mai rapid pentru a instaura starea de alertă în campus.

Juraţii tribunalului din Virginia au considerat că Universitatea a fost neglijentă, aşteptând o perioadă înainte de a-i avertiza pe studenţi cu privire la prezenţa unui atacator, potrivit aceleiaşi surse.

Juriul a acordat patru milioane de dolari fiecăreia dintre cele două familii, dar o lege din Virginia limitează la 100.000 de dolari suma achitată de stat unui reclamant, potrivit Biroului secretarului Justiţiei din Virginia, notează Mediafax.

Statul Virginia, care a fost atacat în această plângere, s-a declarat „dezamăgit de verdict", dar a precizat că „împărtăşeşte suferinţa celor care şi-au pierdut membri ai familiei în tragedia de la Virginia Tech din 2007", potrivit unui comunicat.

„Dovezile necontestate prezentate în proces au stabilit (acordul) în unanimitate al celor trei corpuri de forţe de ordine privind caracterul imprevizibil al masacrului", continuă textul. „Şi numai privind înapoi putem conchide că faptele fără precedent ale lui Cho (atacatorul) erau previzibile", adaugă comunicatul, care avertizează că statul „va revizui dosarul şi va explora opţiunile pe care le are împreună cu administraţia Universităţii".

La 16 aprilie 2007, în campusul Virginia Tech a avut loc cel mai grav atac armat produs într-o universitate americană. Un student în vârstă de 23 de ani, Cho Seung-hui, şi-a ucis 32 de colegi şi profesori, apoi s-a sinucis. 25 de persoane au fost rănite.

În cursul acestui atac a fost ucis şi un profesor israelian de origine română, Liviu Librescu, în vârstă de 76 de ani, supravieţuitor al Holocaustului în perioada adolescenţei petrecute în România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite