Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri privind Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au evocat vineri o situaţie de „coşmar" , după ce un nou masacru a avut loc în Siria, considerând că este nevoie o rezoluţie a ONU pentru criza siriană.

Vorbind despre un „coşmar", ambasadorul Statelor Unite la ONU, Susan Rice, a menţionat că violenţele din satul Treimsa, care s-au soldat cu cel puţin 150 de morţi, joi, arată necesitatea de a se lua măsuri vizând Siria.

La rândul său, adjunctul purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că aceste ultime evenimente „elimină orice dubiu" în ceea ce priveşte necesitatea de a „vedea comunitatea internaţională acţionând sub coordonarea ONU", notează Mediafax.

Declarându-se „profund întristată şi revoltată", şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, a cerut Consiliului de Securitate „să susţină, prin toate mijloacele, planul Annan, care prevede un armistiţiu şi o tranziţie politică, şi să transmită regimului sirian că vor exista consecinţe în cazul în care nu îl va respecta".

Clinton a vorbit despre „peste 200 de bărbaţi, femei şi copii" care au murit într-un nou „masacru comis de regimul sirian" în satul sunnit Treimsa şi a făcut apel la un armistiţiu imediat în împrejurimile oraşului Hama pentru a permite misiunii observatorilor ONU să poată ajunge în Treimsa.

Consiliul şi-a reluat vineri discuţiile privind un proiect de rezoluţie vizând criza din Siria, având la dispoziţie două texte concurente. Primul, depus de occidentali, ameninţă Siria cu sancţiuni economice în cazul în care forţele guvernamentale siriene nu vor înceta folosirea armelor grele. Cel de-al doilea, înaintat de Rusia, nu evocă posibilitatea unor sancţiuni.

„Istoria va vorbi despre acest Consiliu. Membrii lui ar trebui să se întrebe dacă moştenirea pe care vor să o lase este aceea că au permis regimului Assad să comită acte de o violenţă de nedescris împotriva propriului popor", a declarat Clinton, făcând aluzie la Rusia şi China.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite