SUA şi Rusia, la cuţite pentru Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o lună de la declanşarea conflictului armat de cinci zile, între Moscova şi Tbilisi, spectrul Războiului Rece e tot mai evocat Criza georgiană, declanşată în 8 august, a schimbat

La o lună de la declanşarea conflictului armat de cinci zile, între Moscova şi Tbilisi, spectrul Războiului Rece e tot mai evocat

Criza georgiană, declanşată în 8 august, a schimbat lumea, aprecia în weekend preşedintele rus Dmitri Medvedev, punct de vedere susţinut şi de alţi analişti.

Această încleştare a fost ilustrată de noi declaraţii dure între cele două tabere: la Moscova, preşedintele rus a acuzat Statele Unite că "reînarmează" Georgia, sub acoperirea ajutorului umanitar. Vicepreşedintele american Dick Cheney a replicat imediat, apreciind că Rusia a "comis acte de război" împotriva democraţiei din Georgia.

Rusia cere o nouă arhitectură mondială "multipolară", în faţa "dominaţiei" americane, Statele Unite se declară dispuse să lupte peste tot pentru "democraţie", Europa se străduieşte să ajungă la propria "unitate", iar Asia urmăreşte evenimentele. La rândul său, ONU pare incapabilă să formuleze o poziţie coerentă, în afară de "îngrijorarea" exprimată faţă de toate crizele internaţionale.

Nicio parte nu are o strategie de viitor

Serghei Miheiev, director-adjunct la Centrul de Tehnologie Politică, este de părere că "nici Rusia, nici europenii şi nici americanii nu au în prezent o strategie de viitor". "Rusia a pierdut mult prin prăbuşirea Uniunii Sovietice, iar Kremlinul consideră că are dreptul să revendice influenţa în spaţiul postsovietic", a adăugat el.

"Totuşi, americanii consideră în prezent acest spaţiu drept "o zonă de influenţă americană" şi vor aloca mijloace considerabile, economice şi de alte tipuri, pentru a o consolida", estimează Miheiev. Evenimentele actuale generează aceeaşi senzaţie de îngrijorare ca cele care au precedat cele două Războaie Mondiale din secolul XX, avertizează redactorul-şef adjunct al cotidianului "Vremia Novostei".

Avertismentul lui Putin

Primul-ministru rus Vladimir Putin s-a declarat convins că nu va urma o răcire a relaţiilor între Occident şi Rusia în continuare, întrucât - în opinia sa - Occidentul nu poate supravieţui fără resursele, în special energetice, ale Federaţiei Ruse. În acelaşi context, Putin a mai spus că "Staţia Internaţională Spaţială nu ar putea exista fără rachetele noastre cargo".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite