Ambasadorul SUA la București: „Dacă am avut de exprimat şi îngrijorări, le-am exprimat guvernului în mod confidenţial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, a declarat, într-un interviu acordat postului Digi 24, că îngrijorările legate de diverse situații din România pe care le-a avut, le-a „exprimat guvernului în mod confidențial".

„Dacă am avut de exprimat şi îngrijorări, le-am exprimat guvernului în mod confidenţial”,a afirmat Mark Gitenstein, precizând că încearcă să facă, de cele mai multe ori, comentarii pozitive. 

„Vorbesc despre diferite subiecte care mă preocupă. Nu fac acest lucru pentru că aceasta este părerea mea, ci pentru că preşedintele SUA şi secretarul de stat american vor să fac asta", a spus ambasadorul Statelor Unite în România.

„Fac acest lucru pentru că românii vor să ştie ceea ce cred, dar şi mai important, ce crede guvernul SUA despre diferite probleme. Şi un alt motiv ar fi că este extrem de important pentru SUA ca România să fie o democraţie puternică şi stabilă, cu pieţe puternice. Aşa cum preşedintele Obama i-a spus președintelui Basescu când s-au întâlnit în septembrie anul trecut, când preşedintele Băsescu l-a întrebat pe preşedintele Obama ce putem să facem să ne întărim relaţiile cu SUA, Obama i-a răspuns acelaşi lucru pe care și eu l-am spus. Iar eu şi preşedintele Obama nu am vorbit să spunem acelaşi lucru", a subliniat Mark Gitenstein în interviul acordat Digi 24.

„Preşedintele Obama a spus aprofundaţi-vă democraţia şi întăriţi-vă pieţele, exact lucrurile pe care le-am spus şi eu. Românii vor să ştie aceleaşi lucruri pe care vrea să le ştie şi preşedintele Băsescu: ce putem face să adâncim relaţiile transatlantice. Este acelaşi răspuns", a adăugat diplomatul.

În discursul ținut la recepţia organizată cu ocazia Zilei Independenței (4 Iulie), Mark Gitenstein a declarat că pentru România este vitală continuarea reformelor instituţionale, iar orice regres în acest sens va fi „sever pedepsit" de nemiloasele pieţe internaţionale.

„Continuarea reformelor instituţionale este vitală, oricât de dificilă poate părea, iar principalele partide din România par să fie de acord că este nevoie de acest lucru. Orice regres va fi sever pedepsit de nemiloasele pieţe internaţionale şi toţi românii vor avea de suferit", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

De asemenea, el şi-a exprimat convingerea că „românii vor lupta să apere" instituţiile, adăugând că slăbirea acestora poate duce la un eşec naţional.

„În mijlocul acestei noi furtuni politice din România, mulţi mă întreabă care va fi viitorul acestei ţări. Dumneavoastră creaţi acum tocmai acel tip de instituţii, care le oferă românilor puterea de a-şi folosi talentul pentru a făuri această naţiune. Iar românii încep să conştientizeze că aceste instituţii nu aparţin unui anumit partid politic, ci poporului român, şi vor lupta să le apere. Căci pericolul abuzului de putere la nivel central sau local există întotdeauna. Şi tocmai cetăţenii acestei ţări sunt cei care au de suferit atunci când aceste instituţii sunt puse în pericol. Naţiunile care eşuează sunt cele ale căror instituţii sunt slabe sau manipulate, cele în care statul de drept este banalizat", a apreciat ambasadorul american.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite