SUA nu-l vor pe Onofrei la şefia ONU în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul american la Naţiunile Unite insistă pentru numirea diplomatului suedez Staffan de Mistura La numai două zile după ce oficialii irakieni l-au nominalizat pe românul Radu Onofrei

Ambasadorul american la Naţiunile Unite insistă pentru numirea diplomatului suedez Staffan de Mistura

La numai două zile după ce oficialii irakieni l-au nominalizat pe românul Radu Onofrei pentru şefia Misiunii ONU în Irak, Statele Unite au anunţat că îl preferă pentru acest post pe suedezul Staffan de Mistura.

Zalmay Khalilzad, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, s-a declarat convins, într-un interviu acordat, ieri, cotidianului "Washington Post", că misiunea extinsă a ONU va fi condusă de suedezul Staffan De Mistura. "O personalitate de renume internaţional va fi invitată să coordoneze negocierile pentru stabilizarea Irakului", a afirmat Khalilzad, referindu-se la diplomatul suedez, care a lucrat pentru misiuni ONU din Irak, Liban şi alte zone cu probleme.

Alegerea oficialului american l-a nemulţumit pe Feisal Amin al-Istrabadi, ambasadorul Irakului la ONU. "Cu tot respectul pentru ambasadorul Khalilzad, decizia va fi luată de secretarul general al ONU, iar poziţiile guvernului irakian trebuie tratate cu mare seriozitate", a subliniat diplomatul irakian.

Acesta a reafirmat că autorităţile de la Bagdad îl preferă la conducerea misiunii extinse pe actualul ambasador al României la Amman, Radu Onofrei. Onofrei a fost reprezentantul Autorităţii Provizorii a Coaliţiei din Irak la MAE irakian şi reprezentant al României pentru Reconstrucţia Irakului. De asemenea, în perioada 1980-1986, el a fost ataşat la Ambasada României din Bagdad. În replică, Zalmay Khalilzad a declarat că Naţiunile Unite vor avea rolul principal în noua strategie din Irak, însă cu o puternică susţinere politică din partea SUA. Pe fondul acestor dispute, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat, ieri, prelungirea cu un an a misiunii ONU în Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite