Washingtonul va furniza Israelului material militar dacă renunţă să atace Iranul în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite oferă Israelului bombe antibuncăr sofisticate şi avioane de alimentare, dacă se angajează să nu lanseze lovituri împotriva Iranului anul acesta, scrie cotidianul „Maariv" în ediţia de joi, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Potrivit cotidianului israelian, care citează diplomaţi occidentali şi surse din domeniul informaţiilor, administraţia americană a făcut această propunere în cursul vizitei lui Netanyahu la Washington din această săptămână, ca răspuns la argumentul Israelului potrivit căruia echipamentul său militar nu îi va permite să atingă, ulterior, instalaţiile nucleare iraniene.

Premierul israelian a afirmat luni, într-un discurs susţinut la Washington, că nici diplomaţia şi nici sancţiunile nu au reuşit să stopeze dezvoltarea programului nuclear controversat al Iranului, adăugând că „niciunul dintre noi nu îşi poate permite să mai aştepte mult timp".

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat marţi că privilegiază sancţiunile destinate „împiedicării Iranului de a se dota cu arma nucleară", criticând „uşurinţa cu care unii vorbesc despre război", referindu-se la afirmaţiile adversarilor săi republicani aflaţi în campanie pentru alegerile prezidenţiale.

Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS) a apreciat marţi că un atac israelian va putea doar să întârzie obţinerea de către Teheran a armei nucleare, dar ar risca să alimenteze hotărârea sa de a o obţine, în cursul prezentării la Londra a raportului său anual asupra echilibrului forţelor armate în lume.

„Opinia majorităţii experţilor militari este că orice atac, indiferent că este vorba despre un raid sau o campanie militară, nu ar face decât să întârzie o asemenea achiziţie, dar ar putea, bineînţeles, să motiveze regimul, după ce se va reorganiza, să avanseze şi mai rapid către acest scop", a subliniat directorul general al IISS John Chipman.

El a apreciat totodată ca „puţin probabil în acest an" un atac israelian, din cauza asigurărilor oferite de Obama lui Netanyahu săptămâna aceasta.

Puterile occidentale şi Israelul suspectează Iranul că dezvoltă arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, fapt dezminţit de către Teheran.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite