SUA aşteaptă „acțiuni concrete” din partea Iranului la negocierile de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a îndemnat, joi, Iranul să fie pregătit de „acțiuni concrete" în privinţa controversatului său program nuclear, în cursul următoarei runde de negocieri cu grupul 5+1, prevăzută în perioada 18-19 iunie, la Moscova, transmite AFP.

„Noi vrem ca Iranul să vină la această reuniune pentru a demara eforturile necesare în vederea obţinerii unei soluţii diplomatice. Vrem să vină pregătit să facă paşi concreţi, în special în domeniul îmbogăţirii uraniului cu 20%", a declarat Clinton, aflată la Istanbul.

„Suntem pregătiţi să răspundem, la rândul nostru, şi am anunţat că aceasta este poziţia comună a comunităţii internaţionale şi a celor dintre noi care participă la negocieri, inclusiv a Rusiei şi a Chinei", a adăugat Clinton, într-o conferinţă de presă, la finalul unui summit internaţional privind lupta împotriva terorismului.

Iranul şi grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) urmează să se întâlnească din nou, în perioada 18-19 iunie, pentru a continua negocierile cu privire la dosarul nuclear iranian, începute în aprilie la Istanbul şi continuate la 23 şi 24 mai la Bagdad.

Clinton a făcut aceste declaraţii în contextul în care Iranul a pus la îndoială voinţa ţărilor occidentale de a ajunge la un acord.

„Întârzierile celeilalte părţi în acceptarea unei reuniuni la nivel de experţi (cerută de Iran pentru pregătirea întâlnirii de la Moscova) aruncă umbre de îndoială şi incertitudine asupra voinţei de a se ajunge la un succes al negocierilor", a declarat negociatorul iranian Said Jalili, citat miercuri de agenţia iraniană Irna.

Potrivit unei surse diplomatice, grupul 5+1 apreciază că noua reuniune la nivel „tehnic" nu serveşte la nimic şi că este necesar ca runda de negocieri de la Moscova să fie pregătită prin contacte la cel mai înalt nivel asupra problemelor de fond.

Ţările occidentale cer Iranului să suspende îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20%, pentru a oferi comunităţii internaţionale asigurări cu privire la caracterul paşnic al programului său nuclear.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite