VIDEO Submarinele personale, jucăriile preferate ale superbogaților lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Superbogații lumii și-au găsit jucării noi de care nu se mai satură: submarinele personale. La bordul lor se simt adevărați aventurieri, gata oricând să exploreze epavele din adâncuri sau să se plimbe printre rechini. Cele mai ieftine modele de astfel de submarine costă 1,3 milioane de euro, iar cele mai scumpe ajung la 62 de milioane, scrie „Der Spiegel".

Graham Hawkes, un inginer american din California care construiește submarine pentru milionari, a povestit pentru „Der Spiegel" că a fost recent într-o expediție cu un potențial client la bordul unui submarin Super Falcon. Au urmărit un grup de rechini-ciocan. „Pur și simplu îi urmăream de dedesubt. Ne simțeam de parcă zburam într-un cer lichid."

Compania sa, Hawkes Ocean Technologies, este doar una dintre cele care oferă superbogaților lumii posibilitatea de a călători în adâncuri.

Hawkes spune că în atelierul său nu vin prea des vizitatori, dar atunci când apar au buzunarele pline. Submarinul Deep Flight Super Falcon, proiectat de Hawkes, costă 1,3 milioane de euro.

Dar există și modele mai scumpe. Ocean Pearl, produs de SEAmagine, ajunge la 1,9 milioane de euro.

Compania Triton Submarines are, la rândul său, o ofertă pentru cei cu dare de mână care vor să-și impresioneze familia și prietenii.

„Clienții noștri sunt, de obicei, proprietarii unor iahturi de mari dimensiuni, care vor să le ofere celor dragi ceva special. În adâncul mării le pot arăta acestora lucruri pe care nu le-au văzut niciodată", spune Bruce Jones, președintele Consiliului de administrație al companiei.

Criza nu a afectat cererea
În ciuda crizei financiare, cererea pentru astfel de submarine nu a fost afectată, spune Bruce Jones. „Astăzi, sunt în lume 2.500 de iahturi de mari dimensiuni și majoritatea au destul spațiu pentru a transporta și un submarin", a afirmat acesta.

Bruce Jones a plecat recent în Bahamas pentru câteva călătorii de testare. Cam 20 de potențiali clienți au venit în zonă. Sunt interesați de submersibilele companiei pentru că acestea sunt dotate cu o sferă transparentă ce oferă o panoramă de 360 de grade.

Submersibilul Triton 3300/3, care are trei locuri, poate rămâne sub apă vreme de zece ceasuri. Costă circa 2,3 milioane de euro, dar clienți există. Jones spune că n-a trecut multă vreme de când a vândut două submarine unui om de afaceri australian, care are o insulă în Belize. Totuși, majoritatea clienților doresc să-și păstreze anonimatul.

Cu turiștii în adâncuri
Producătorii de submarine personale vor însă să treacă la următorul nivel. Bruce Jones se gândește să construiască, în zona Insulelor Fiji, un complex subacvatic, cu apartamente submersibile.

O săptămână petrecută în această „stațiune subacvatică" ar costa aproximativ 11.500 de euro. Turiștii ar avea la dispoziție cinci submersibile care să-i plimbe prin adâncuri, printre vietățile marine colorate și, pentru mulți, ciudate.

„Sunt doar un copil bătrân care trăiește un vis", spune Bruce Jones. E fascinat de viața marină de mic. Povestește că, în copilărie, i-a trimis multe scrisori legendarului oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau. „Din păcate, nu mi-a răspuns niciodată", adaugă acesta cu tristețe în glas.

Planuri pentru submersibile mai ieftine
Proprietarul companiei Hawkes Ocean Technologies, Graham Hawkes, are și el planuri de viitor. Visează să construiască submersibile pe care să și le poată permite și cei „mai puțin bogați”.

Hawkes speră ca în curând să aducă prețul submarinului pe care-l numește „Ferrari-ul oceanelor" la 190.000 de euro. Însă pentru asta ar trebui să se înregistreze o creștere a cererii pentru vasele Deep Flight.

Numai că dacă Hawkes își va vedea visul cu ochii, superbogații lumii vor fi nevoiți să-și îndrepte atenția spre ceva nou, notează „Der Spiegel".

Probabil că numai submarinul Phoenix 1000, fabricat de US Submarines, ar putea să le mai satisfacă dorința de a fi în centrul atenției.

Submarinul Phoenix 1000, care are o lungime de 65 de metri și costă aproximativ 62 de milioane de euro, este un adevărat iaht submersibil. Pasagerii pot călători confortabil atât la suprafața apei, cât și în adâncuri.

Producătorii le promit celor interesați că submersibilul le „oferă oportunitatea de a explora adâncurile oceanelor în condiții de perfectă siguranță și confort maxim".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite