Grupul celor mai industrializate state rămâne unit în faţa Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a declarat sâmbătă că G8, grupul celor mai industrializate state, rămâne „unit" în abordarea sa referitoare la controversatul program nuclear al Iranului.

„Suntem uniţi în abordarea noastră faţă de Iran. Cred că suntem cu toţii de acord asupra faptului că Iranul are dreptul la un program nuclear paşnic, dar că încălcarea continuă de către acesta a regulilor internaţionale şi incapacitatea sa de a dovedi până în acest moment că nu încearcă o militarizare a programului atomic reprezintă motive de îngrijorare pentru noi toţi", a subliniat Obama la Camp David, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Liderii G8 au convenit vineri, la începerea discuţiilor de la Camp David, că Iranul trebuie să ia măsuri concrete pentru a demonstra caracterul paşnic al programului său nuclear.

Summitul de la Camp David are loc înainte de următoarea rundă de negocieri privind programul nuclear iranian.

După 15 luni de blocaj, Iranul şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA şi Germania) au reluat, în aprilie, la Istanbul, discuţiile privind controversatul dosar nuclear iranian. O nouă rundă de tratative va avea loc la 23 mai, la Bagdad.

Comunitatea internaţională, în special Israelul şi SUA, consideră că Iranul îşi ascunde ambiţiile militare nucleare sub masca unui program civil, însă Teheranul insistă pentru dreptul său de a deţine tehnologie de ultimă generaţie, afirmând că o foloseşte în scopuri strict civile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite