Barack Obama, la frontiera dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a deplasat, duminică, în zona pe care a numit-o „frontiera libertăţii", între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, înaintea unui summit consacrat securităţii nucleare, transmite AFP.

Barack Obama s-a deplasat în zona demilitarizată, o fâşie de 248 de kilometri care separă cele două Corei după războiul din perioada 1950-1953, notează Mediafax.

„Sunteţi pe frontiera libertăţii", le-a spus Obama unora dintre cei 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud.

„Contrastul dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord nu poate fi mai evident decât aici", a subliniat președintele american, declarându-se „mândru" de militarii americani.

Vizita președintelui Statelor Unite în Coreea de Sud are loc pe fondul tensiunilor cu Phenianul, care intenţionează să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune, ce ar urma să fie folosită pentru plasarea pe orbită a unui satelit civil.

Potrivit presei de la Seul, Coreea de Nord a transportat deja la o bază de lansare partea principală a acestei rachete.

„Autorităţile militare sud-coreene şi americane sunt avertizate că Phenianul a transportat partea principală a unei rachete cu rază lungă de acţiune la baza de la Tongchang-ri, unde pregăteşte lansarea", a comunicat ministerul sud-coreean al Apărării.

Coreea de Nord a anunţat la 16 martie că intenționează să lanseze, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acțiune, un satelit de observare, marcând astfel împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.

Racheta ar urma să fie lansată în intervalul cuprins între 12 şi 16 aprilie.

Planul Phenianului pune în dificultate acordul la care au ajuns luna trecută Statele Unite și Coreea de Nord.

Prin această înţelegere, Phenianul s-a angajat la un moratoriu privind lansarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, testele nucleare şi la activităţile de îmbogăţire a uraniului în schimbul unui ajutor alimentar alimentar acordat de Washington.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite